Egyéves ingyen használat az it2it.hu tesztelőinek

Vajon a webkettes alkalmazások hogyan tudnak segíteni cégek és szakemberek közötti üzleti (B2B) kapcsolatok kiépítésében? Hogyan tudnak egymásra találni és együttműködni a különböző szolgáltatások iránt érdeklődő és a keresett szolgáltatást kínáló felhasználók egymással?

A válasz elvileg egy ideje már megszületett; az elemzők nagy fejlődést jósolnak a „social marketplace” alkalmazásoknak. A „social networking” (közösségi háló) szóról ma már sokaknak beugrik az iwiw, MySpace vagy a myVIP neve; a „social marketplace” oldalra viszont nem sok példát lehet egyelőre felsorolni. Az ok főként abban keresendő, hogy az említett közösségi oldalak a felhasználók általános tulajdonságaira építenek, webes marketplace-t, azaz piacteret viszont csak specializált jellemzők alapján lehet és érdemes felépíteni.

Egy ilyen specializált elképzelés az it2it.hu, mely kizárólag informatikai tárgyú kapcsolatépítésekkel foglalkozik, IT-specifikus jellemzőket figyelembe véve. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak informatikusok használhatják az oldalt; igazából bárki felhasználó lehet, aki valamilyen formában kapcsolódik az informatikához. Például egy nem IT-cég honlapkészítésre vagy akár nagyobb IT-projektekre is kérhet ajánlatokat, de az oldal segítségével kereshet informatikust, IT-beszállítót vagy webmarketing támogatást is. Egy informatikától némileg távol álló érdeklődő esetében pedig például alacsonyabb szintű IT-tudást igénylő lehetőségek (mondjuk adatrögzítés) keresése lehet az informatikával való kapcsolat.

Az IT-sek számára azonban jóval több lehetőséget rejt az alkalmazás: a cégek munkavállalókat, alvállalkozókat kereshetnek, s ezen kívül potenciális partnerek és vevők számára publikálhatják termékeiket, szolgáltatásaikat, erőforrásaikat. A magánszemélyek pedig állást kereshetnek, szerződéses és alvállalkozói munkahirdetésekre jelentkezhetnek, s akár ajánlatokat is adhatnak cégek által kiírt feladatokra és projektekre.

Tesztüzem

Az oldal kiemelt figyelmet fordít a felvitt adatok láthatósági szabályaira, melyet a fejlesztők üzleti környezetben különösen fontosnak ítéltek. Nem szerencsés ugyanis, ha például az önéletrajzok, elérhetőségek, személyes referenciák és egyéb érzékeny jellemzők összes adatát bárki, minden előzmény nélkül megtekintheti. A rendszerben tárolt adatokhoz előírható, hogy csak előzetes jóváhagyás után legyen láthatóak; de akár a teljes „láthatatlanság” is beállítható a megadott cégek számára.

A rendszer adatbázisa alapvetően a felhasználók által feltöltött kompetenciaprofilokra épül, melyek között önéletrajzok, céges és szakmai erőforrásprofilok, termékek, megoldások, munkahirdetések és ajánlatkiírások egyaránt megtalálhatóak. Az egyes profilok igen sok információt tartalmazhatnak, de ez nem véletlenül van így: a fejlesztők egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a profilok adatai alapján minél pontosabb képet lehessen alkotni az adott szakemberről, cégről vagy kínált szolgáltatásról.

A rendszer folyamatai is a profilok adataira építenek: a kiválasztott profilok tulajdonosai felé kapcsolatfelvétel kezdeményezhető; a profil tulajdonosa ezután a kezdeményező adatai alapján dönthet a kapcsolatfelvétel jóváhagyásáról vagy elutasításáról. A fejlesztők elmondása alapján az it2it.hu rövid távú céljai közül az a legfontosabb, hogy néhány hónap alatt egy stabil felhasználói bázis épüljön ki. Eközben a rendszer továbbfejlesztése egy pillanatra sem áll meg: a közösségi és a kényelmi funkciók folyamatos bővítésével újabb és újabb felhasználókat próbálnak meggyőzni a rendszer használatának kézzelfogható előnyeiről.

Az it2it.hu jelenleg nyilvános teszt üzemmódban működik, azaz az alkalmazás tesztelésébe bárki, bármikor bekapcsolódhat. A tesztelési kedv előmozdítása érdekében az it2it csapata némi ajándékkal is kedveskedik a tesztelésben résztvevőknek: mindenki, aki a teszt rendszerbe regisztrál, az éles rendszer indulásakor az összes emelt szintű szolgáltatást egy teljes évig díjmentesen használhatja.

Előzmények

  • A Web 2.0-ról szól az idei Internet Hungary

    A felhasználók átveszik a hatalmat az interneten? – ezt a kérdést járja körül a tihanyi konferencia az idén.

  • Ők tízen használják a leghasznosabban az internetet

    A világhálón lehet megválasztani azokat, akik az elmúlt időszakban az internet segítségével a legtöbbet tették a politikai demokratizmusért.

  • CNN 2.0

    A hírbirodalomra is hatott az idő szava, megnyitja kapuit a digitális kamerákkal felszerelkezett civil szemtanúk előtt.

  • Vállalatok, blogoljatok!

    Az üzleti blogolás népszerűsítését tűzte zászlajára az BizBlog Fórum.