Egymilliárd dollárral segítené a feltörekvő chiptervezőket az Intel

A cég a nagy gyárépítéseket folyamatosan készíti elő, de az üzemekben majd gyártani is kell a lapkákat.

Az Intel még az elmúlt év márciusában részletezte az IDM 2.0-t, ami az eredeti Integrated Device Manufacturing modell kiterjesztésének számít. Mint ismeretes a Santa Clara-i óriáscég nemcsak a lapkák tervezéséről, de a legyártásáról is gondoskodik, ugyanakkor a 2.0-s modell ezt kiegészíti a terjeszkedéssel, ami azt jelenti, hogy az Intel IP blokkjai bérgyártónál is készülhetnek, míg a processzormagokat akár a TSMC is gyárthatja. Ugyanakkor ezeknél fontosabb, hogy maga az Intel is bérgyártóvá válik, és ezzel kapcsolatosak a cég gyárépítési tervei, amelyek ezt az új stratégiát megalapozzák.

Igen ám, de a gyárak megléte önmagában még nem minden, a felépülő üzemekben gyártani is kell majd valamit. Mivel az Intel a bérgyártók piacát tekintve újoncnak számít egyáltalán nincs olyan kiterjedt ügyfélkörük, amilyennel például a TSMC vagy a Samsung rendelkezik. Ezt a problémát majd több lépcsőben lehet orvosolni, és az első lépés a megfelelő irányba egy friss befektetési alap, amely összesen egymilliárd dollárral segítené a feltörekvő chiptervezőket. A szükséges hátteret az Intel Capital és az Intel Foundry Services biztosítja.

Ez így eléggé általánosnak tűnik, de valójában nagyon célirányos projektről van szó, mivel az Intelnek a bérgyártást tekintve egy területen komoly lemaradása van a TSMC-hez és a Samsunghoz viszonyítva. Amíg az utóbbi bérgyártók évek óta dolgoznak azon, hogy az egyes chiptervezők licencelhető IP-it gyorsan felhasználható fizikai dizájn szintjén is elérhetővé tegyék, addig az Intel erre nem igazán áldozott erőforrást, mert nem voltak érdekeltek a szóban forgó piacon. Ez ahhoz vezetett, hogy az ARM, vagy éppen az egyes, RISC-V architektúrára építő chiptervezők rendre kínálnak a TSMC és a Samsung egyes node-jaira fizikai dizájnt, de az Intel eljárásaira már nem. Márpedig ez fontos lenne számos cégnek, ugyanis licencelhető fizikai dizájn mellett sokkal egyszerűbben, kisebb kockázatot felvállalva rakhatók össze a különféle rendszerchipek.

Az Intel az egymilliárd dolláros összesített támogatással nagyrészt azt szeretné elérni, hogy a meglévő gyártástechnológiáikra ugyanúgy legyenek a népszerűbb IP-knek fizikai dizájnjai, ami kritikus tényező ahhoz, hogy a Samsung és a TSMC kisebb megrendelőit átcsábíthassák. Első olvasatra egyébként ez nem tűnik annyira kritikusnak, de valójában nagyon is az, ugyanis a bérgyártás a felépített üzem profitjának maximalizálásról szól. Ha a gyár nem tudja kitermelni a beruházási költségeit, akkor felesleges volt felépíteni, mert csak veszteség származott belőle. Emiatt dolgozik a TSMC és a Samsung igen sok partnerrel. A nagyobb megrendelők tehetősek annyira, hogy maguknak is képesek egy sematikus dizájnból fizikait tervezni, és ezzel nincs is gond, a kisebb partnereknek ugyanakkor ezek megterhelő költségek, nem beszélve a kockázatokról, így utóbbi réteg inkább kész fizikai dizájnt licencel. Végeredményben az egész iparág ilyen módon történő működése a bérgyártóknak hasznos, mert az új modern node-okat egy ideig használják a tehetős partnerek, majd később ők továbbállnak egy még újabb node-ra, a felszabaduló kapacitásra pedig lassan áttérnek a kisebb megrendelők. Mindez végeredményben nagyon jó kihasználtságot ad egy gyárnak, hiszen évekre garantált a kiépített gyártósorokra vonatkozó igény.

Az Intel már együttműködik az Andes Technology, az Esperanto Technologies, a SiFive és a Ventana Micro Systems néven ismert cégekkel, amelyek RISC-V dizájnokat terveznek, és az Intel Foundry Services ezekre építve számos licencelhető, saját node-okra tervezett IP-t kínál majd az érdeklődők számára. Ezeken túlmenően az Intel chiplet technológiái is hozzáférhetők, persze itt számolni kell a jelentős implementálási költségekkel, így nem kifejezetten a RISC-V-ben utazó, beágyazott rendszereket célzó érintettek lehetnek a célcsoport.

Az látszik, hogy az IDM 2.0 már a partnerek tekintetében is kezd átfogó tervvé válni, és az egymilliárd dolláros befektetési alapból sokan hozzájuthatnak a szükséges kezdőlökéshez, amivel elérhetővé válik az egyes termékek piaci startja. Ez jó a bérgyártóként működő Intelnek, illetve a partnereinek is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés