10 Gbites lehet a Facebook drónos internete

Mindenkinek internetet akar adni a Facebook. Mark Zuckerberg ezért az Internet.org kezdeményezés mellett abban is gondolkodik, hogy azokhoz is eljuttassa a webet, akik nem 3G által lefedett területen élnek, a vezetékes megoldások nem elérhetők, de még mikrohullámon sem lehet kommunikálni jelenleg. Ma nagyjából 4 milliárd ember nem internetezik, de a Föld lakosságának 10 százalékát semmilyen (gazdaságos) megoldással nem érik el.

Az Internet.org 17 országban működik a mobilszolgáltatóknak köszönhetően, de sok helyre egyszerűen nem éri meg még adótornyokat telepíteni sem. Ezért a Facebook Connectivity Lab azon dolgozik, hogy drónokkal teremtsék meg az online lét lehetőségét az elszigetelt területeken. Múlt héten két szempontból is új mérföldkövet értek el: egyrészt elkészült az Aquila, jöhetnek a tesztek. A nagy magasságba szánt, hosszú élettartamú repülőgépet az Egyesült Királyságban építették, szárnyfesztávolsága megegyezik a Boeing 737 méreteivel, súlya viszont kevesebb mint a százada az utasszállítóénak. A tervek szerint körbe-körbe repked majd egy töltéssel maximum 90 napig, 18-27 km magasból lépve kapcsolatba az eszközökkel.

A másik mérföldkövet Kaliforniában érte el a lézerkommunikációval foglalkozó csapat. A laborkörülmények között tesztelt lézer 10 Gb adatot képes továbbítani másodpercenként, 16 km távolságról is eltalálva egy érme méretű céltárgyat. Most ezt is elkezdik valós körülmények között tesztelni. Mikor kész lesz, a gépek egymás közötti kommunikációját, illetve földi célpontokkal történő információcserét is ezzel oldják majd meg a tervek szerint. A sztratoszférikus hálózatra azonban még sokat kell várni.

Azóta történt

Előzmények