Egyszerűbbé tenné a végpontok közötti e-mail titkosítást a Google

A tavaly Edward Snowden által kirobbantott megfigyelési botrányhullám, és persze ezek rájuk vonatkozó következményei nyomán a Google már korábban kiterjesztette a https használatát Gmail szolgáltatásánál – így elvileg teljesen mindegy, hogy a felhasználó otthonról olvas vagy küld levelet, vagy pedig egy nyilvános wifipontról, és az is mindegy, hogy mindezt milyen eszközről teszi.

Úgy fest, hogy a vállalat ennél tovább is menne a kommunikáció biztonságának garantálása érdekében. A VentureBeat egy belsős informátorra hivatkozva ugyanis azt írja, hogy a Google-nál vizsgálják annak a lehetőségét, hogy külső titkosítási megoldások (elsősorban a PGP) használatát a jelenleginél egyszerűbbé tegyék a Gmail esetén. A lap névtelenséget kérő forrása szerint azt a Google-nál is elismerik, hogy a végpontok közötti tikosítás a a legjobb módszer az üzenetek védelmére, ugyanakkor ez komoly funkcionalitásbeli (azaz kényelmi) hátrányokkal jár.

Érdekes kérdés, hogy a vállalat ezt az esetleges extra biztonsági funkciót miként és milyen felhasználói körnek tenné elérhetővé, hiszen alapvető érdeke, hogy automatizált rendszerei elemezhessék a leveleket a minél hatékonyabban célozható hirdetések miatt. Ha pedig a Gmail felhasználói végpontok közötti titkosítást használnának, a Google elesne egyik legértékesebb információforrásától.

Azóta történt

Előzmények