Élénk a digitális képalkotás eszközeinek piaca

Robbanásszerűen fejlődik a digitális képalkotás eszközeinek piaca - ezt csak segítették azok a támogatások, amelyeket a Sulinet Expressz keretében lehetett igénybe venni ezen eszközök vásárlásához. A terület kiemelt támogatást élvez a HP üzleti stratégiájában - tudtuk meg Miskei Gábortól, a HP Magyarország Kft. lakossági üzletágának értékesítési igazgatójától.

- Mekkora szeletet hasított ki a digitális fényképezőgépek -- a Photo Hall, a legnagyobb hazai fotó-kiskereskedelmi lánc becslése szerint -- 120 ezer darabos tavalyi piacából a HP?

- Közel ötvenezer digitális fényképezőt adtunk el az elmúlt évben, s bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésünkre e részpiac nagyságáról -- az ön által említett szám is csak az egyik jelentős kereskedőcég becslése --, úgy véljük, ezzel megőriztük három éve megszerzett vezető helyünket a digitális fényképezőgépek hazai értékesítésében.

- Hány gép eladását köszönhették a Sulinet Expresszben elérhető kedvezményeknek?

- Nagyjából az összmennyiség felét. Az év vége felé rendkívüli módon érezhető volt a Sulinet Expressz hatása, ennek ellenére nem tartunk attól, hogy a kedvezmények megszűnése visszavetné az értékesítést. Kereskedőpartnereinkkel egyetértve úgy számoljuk, hogy az idén 170-180 ezer új digitális kamera találhat gazdára Magyarországon, ebből a HP -- megőrizve piacvezető helyét -- 50-60 ezerrel részesedhet.

- Milyen fotómasinák fogynak: a legolcsóbbak, vagy már keresik a drágább, de jobb kamerákat is?

- Tavaly fej fej mellett végzett az eladási listán egy 2 megapixeles és egy 3,3 megapixeles felbontású fényképezőgépünk. Az utóbbiból több is elkelt volna, de sajnos nem tudtunk eleget importálni. A HP idén már nem kínál 2 megapixelesnél kisebb felbontású gépeket és hamarosan nem fogunk forgalmazni 3 megapixelesnél kisebb felbontásúakat sem. Tapasztalataink szerint ezek azok a típusok, amelyek képeit már a hagyományos fényképekével összehasonlítható minőségben lehet kinyomtatni a magánfelhasználóknál szokásos 9x12 centiméteres méretben. A 3-5 megapixeles kamerákkal készült fotók már A4-es méretre is jól nagyíthatók - szándékaink szerint egyre nagyobb lesz a kínálatunkban az ilyen gépek aránya. Itt kell megjegyeznem, hogy a HP elsősorban nem a professzionális fotópiacot célozza meg, hanem a lakossági felhasználóknak akar minél könnyebben kezelhető, mégis nagyon sokat tudó eszközöket adni.

- Mint komputeres cég, a HP bizonyára nem a fényképezőgépek optikájának területén akar különlegességeket felmutatni, hanem a háttértechnológiájukban.

- A különböző felhasználói igényekhez igazodó fényképezőgépek optikai tudása, illetve felbontása lényegében adottnak tekinthető. Amiben -- jelentős részben a gépek árszintjétől függetlenül -- sokat lehet nyújtani, az a digitális képalkotás hardvere és szoftvere. A HP idei, új szériája -- amelynek első tagja az R707-es, acélborítású kompakt készülék -- egy sor egyedülálló technológiai újítást tartalmaz, amelyet összefoglaló néven "hp real life" technológiának hívunk. Ezek egyebek mellett beépített, automatikus vörösszem-retusáló funkcióval is rendelkeznek, azaz a velük készült képeken nem lesznek "nyusziszeműek" az alakok. További újítás, hogy a kamerák automatikusan alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz, megoldva ezzel egy olyan problémát, ami a legtöbb amatőr fotósnak komoly fejfájást okoz. Az új gépekbe illesztőhálót építettek, amellyel úgy lehet több fotóból összeálló nagyobb képet készíteni, hogy a fotós látja a korábban készült darabok széleit, így pontosan azokhoz illesztheti a hozzájuk csatlakozó részletek megfelelő oldalát. Az R707-es sorozat technikai újítása az árnyékszűrők alkalmazása is, amelyekkel egyebek mellett ki lehet küszöbölni a digitális fényképeknek azt a tipikus hibáját, hogy a közepükön jobban megvilágítottak, mint a széleiken. Végül érdemes megemlíteni még, hogy az idei gépek a HP Super jpeg tömörítését alkalmazzák, amely szerintünk a jelenleg kapható legjobb jpeg-tömörítési eljárás a piacon. (A HP új tömörítő algoritmusát használják a marsi űrrobotokkal való adatkommunikációban is - a szerk.)

- Mennyire segítik a fényképezőgép-eladások a HP "klasszikus termékei", a nyomtatók értékesítését?

- A HP egyedülálló módon a digitális képalkotás teljes vertikumát gyártja a pc-től a kellékanyagokig bezárólag. A digitális képalkotással szorosan összetartozó, fotóminőségű nyomtatásra képes berendezések értékesítése az elmúlt években megugrott, és úgy látjuk, további robbanásszerű fejlődés előtt áll. Tapasztalataink szerint jelenleg minden negyedik eladott fényképezőgéphez vásárol a vevő fotónyomtatót is, az év végére 3,5-es arányt várunk. Elképesztő tempóban fejlődik a multifunkciós -- szkenner, nyomtató, fénymásoló, kártyaolvasó, fotóprinter -- berendezések világpiaca. A multifunkciós készülékek teljes piaca dollárban számolva ma már meghaladja a "sima" nyomtatókét.

* A HP az elmúlt hónapban deklarálta, hogy vezető szerepet akar elérni a digitális fényképezők világpiacán. Európa néhány országában már ma is elsők, de a legtöbb helyen a 3-4. helyen állnak. A világcég egymilliárd dollárt áldoz a digitális képalkotás további fejlesztésére - a terület a HP stratégiai üzletágaként kiemelkedő támogatást élvez a fejlesztésben és az értékesítésben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt