Elindult a halal kereső

A hónap elején egy holland vállalkozás imhalal.com néven olyan internetes keresőt indított a muzulmán hívek számára, amely a találatok közül kiszűri az iszlám szerint tiltott tartalmakra mutató hivatkozásokat. „Onnan jött az ötlet, hogy néhány barátom panaszkodott nekem: a Google-lel vagy a Yahoo!-val keresve időről időre belefutottak szexoldalakba” – mesélt a Times-nak a szolgáltatás geneziséről Reza Sardeha, az oldalt működtető AZS Media Group vezetője. Hogy nem csak a vállalkozó néhány ismerősének van igénye a halal – azaz a vallás előírásainak megfelelő – keresőre, jól mutatja, hogy a start óta több mint 400 ezer egyedi látogatót regisztráltak az üzemeltetők.

Az oldal – mely 15 nyelven, többek között angolul, németül, franciául, arabul, fársziul és törökül érhető el – mindaddig, amíg az iszlámmal összhangban lévő keresőszavakat gépel be a felhasználó, úgy működik, mint bármely más kereső. A haram (tiltott) terminusokat azonban szűri, és három osztályba rangsorolja: az első és második szintre sorolt kifejezések esetében csak figyelmezteti az internetezőt, hogy tiltott tartalmakkal is találkozhat a találatok között, de rábízza a döntést, hogy ennek ellenére folytatja-e a keresést, hármas haramszintű szó begépelésekor azonban egyáltalán nem ad találatokat. „Azt javasoljuk, hogy egy másik keresőkifejezéssel próbálja újra” – olvasható ilyenkor az oldalon.

A szűrő nemcsak egy szólistával veti össze a keresőszavakat és a találati oldalakon megjelenő szöveget, hanem a találati eredmények között is szelektál. A „szex” keresőszóhoz például nem társul automatikusan a hármas szint, de a találatok nem is azokkal a pornóoldalakkal kezdődnek, amivel például a Google-ön. A filtert iszlám tudósokkal konzultálva fejlesztették ki, de a felhasználók visszajelzései alapján folyamatosan finomítják – állítja Sardeha. Aki hozzáteszi azt is, hogy nem céljuk felekezeti vitákban állást foglalni, például arról, hogy a Facebook vagy a rockzene bűnösnek tekintendő-e. Az oldal a mérsékelt muzulmánokat célozza meg – mondja.

Sardeha azt reméli, az ő keresője lesz a muszlim internetezők népes, legalább 100 milliós táborának első számú kezdőlapja. Az, hogy ez így lesz-e, a jövő zenéje, az viszont biztos, hogy nem mindenkinek tetszik az ötlet, több blogger is cenzúrát kiált. Nekik a vállalkozó azt mondja: a választás szabad, aki pornót akar, használja a többi keresőt.

Azóta történt

Előzmények