Elkészült a Netscape 8

A héten elérhetővé vált az egykor szebb napokat látott Netscape böngésző legújabb verziójának végleges változata. Az új, 8-as generáció nem szolgál látványos újdonságokkal a március óta letölthető tesztváltozathoz képest: hívószavai a kémprogramok és az adathalász (phishing) honlapok elleni védelem, valamint a kettős értelmező motor.

A fejlesztők ígérete szerint a Netscape 8 – noha a már bejutott kémszoftvereket nem távolítja el – képes megakadályozni a felhasználók internetezési szokásait figyelő, esetenként billentyűleütéseit is naplózó spyware programok honlapokon keresztüli települését. A böngésző véd a phishing támadások ellen is. Amint az ismert, ez az átejtéstípus, amikor e-mailben egy hamis, az eredetihez kísértetiesen hasonlító címen elhelyezett honlapra csábítják a gyanútlan felhasználót, ahol adatai – többnyire jelszavak és bankkártyaszámok – megadását kérik tőle. A Netscape egy naponta háromszor frissített lista alapján figyelmeztet, ha gyanús oldalt látogatunk meg.

Egyedi megoldás a szoftver kétéltűsége: a böngésző alapját ugyan a nyílt forrású Firefox motorja képezi, de együttműködik az internetezők túlnyomó többsége által használt Microsoft Internet Explorerrel is. Noha ez utóbbi hadilábon áll a webes szabványok támogatásával, elterjedtsége miatt számos honlapot eleve erre optimalizálnak, melyek ezért gyakran hibásan jelennek meg más böngészőkben. Az AOL Netscape divíziója ezt a problémát igyekezett kiküszöbölni azzal, hogy lehetőséget ad az Internet Explorer motorjának meghívására a böngészőből.

A felhasználó két kattintással platformot válthat, a böngésző pedig megjegyzi, hogy az adott weboldalhoz milyen motort társított. A Netscape nem tartalmazza magát a microsoftos engine-t, hanem a Windowsba épített motort használja. Ebből természetesen az is következik, hogy a böngésző – legalábbis egyelőre – kizárólag windowsos rendszereken működik.

További újdonság, hogy a felhasználók akár több honlapot is megadhatnak kezdőlapnak, melyek a szoftver indításakor fülek (tab) alatt jelennek meg.

A Netscape azt reméli, hogy az új változatot az idén több mint 15 millió alkalommal fogják letölteni, nagyjából annyiszor, mint a korábbit tavaly. Kezdetben a böngésző kizárólag angol nyelven érhető el, egyéb nyelvi változatok június után várhatók.

Azóta történt

Előzmények