Elon Muskot akár nemzetbiztonsági fenyegetésként is kezelheti Joe Biden

Biden elnök úgy fogalmazott, hogy Musk más országokkal való kapcsolata megérne egy ellenőrzést. Musk szerint csődbe mehet a Twitter.

Joe Biden amerikai elnököt egy konferencián arról próbálták faggatni, hogy Elon Muskot nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti-e, miután a Twittert úgy vásárolta meg számos befektető bevonásával, hogy Szaúd-Arábia és a szaúdi koronaherceg lett konkrétan a Twitter második legnagyobb részvényese. A dolog ellen egyre több amerikai politikus szólal fel, komoly lépéseket követelve.

Biden elnök a kérdésekre annyit válaszolt, hogy szerinte Elon Musk más országokkal való kapcsolatára és technikai együttműködéseire érdemes lenne ránézni, az megérne egy ellenőrzést. Hozzátette: nem állítja azt, hogy bármi helytelent csinálna Musk, csak azt, hogy érdemes lenne ellenőrizni a dolgot.

A Fehér Ház a múlt hónapban arról beszélt, hogy nem igazak azok az állítások, amelyek szerint a kormány nemzetbiztonsági ellenőrzést indít Elon Musk cégei és személye kapcsán.

A Twitter felvásárlása óta azonban nincs olyan ország, cég, hirdető vagy celeb, aki ne aggódna valamiért, többek között azért, hogy az online beszédet, véleményt valaki megpróbálja majd irányítani.

Elon Musk, a Twitter vezérigazgatója egyébként így már 5 cégnél vezérigazgató, hiszen a Tesla, SpaceX, Neuralink, Boring Company vállalatokat is ő vezeti.

Musk sokak haragját kiváltotta, amikor a közelmúltban beleszólt Ukrajna és Oroszország, valamint Kína és Tajvan kapcsolatába, és saját javaslatokat tett a vitás helyzetek rendezésére. A két régió és a SpaceX finanszírozása, elérhetősége kapcsán is többször zavaros kijelentéseket tett.

Elon Musk egyébként már nem a világ leggazdagabbja, vagyona több mint 100 milliárd dollárral csökkent idén. A Muskhoz kapcsolódó ügyeket és fordulatokat már azok mennyisége miatt sem könnyű követni, és természetesen sokak támogatását és haragját váltják ki egyes akciói, elég csak a Twitter körüli, szinte óránként kirobbanó botrányokra gondolni. A Tesla részvényesei már sokszor jelezték, nem örülnek ennek az iránynak, a cég árfolyama 2 éves mélyponton van.

Musk a Twitter ügyvezetőjeként a legelső, dolgozóknak kiküldött e-mailjében megszüntette a távmunka lehetőségét, és közölte, hogy az immáron 8 dolláros előfizetésekből várja az árbevétel felét. A Twitter dolgozóinak felét leépítette, a top vezetők többségét elküldte, a többiek zöme önként távozik épp. Nagy felháborodásokat váltott ki a kitűzőkkel kapcsolatos módosítássorozata is.

Tegnap pedig közölte a Twitter dolgozóival azt is, hogy nincs kizárva: csődbe mehet a Twitter.

Azóta történt

Előzmények