Először kapta nő a Turing-díjat


Frances E. Allen

Az informatikusok egyik legnagyobb elismerésének számító, 100 ezer dollárral járó, nagy tekintélyű Turing-díjat negyven éve ítélik oda, s a szerdai díjkiosztón most első alkalommal végre egy nő vehette át.

A 75 éves Frances E. Allen a compilerek (fordítóprogramok) fejlesztésén dolgozott az IBM-nél. A Michigani Egyetemen matematikusként végzett Allen még 1957-ben csatlakozott a vállalat fejlesztőcsapatához, annak a kampánynak a keretében, melynek során az IBM női alkalmazottakat keresett – ahogy a szlogen szólt: „My Fair Ladies”. A cégnél akkoriban John Backus éppen a Fortran nyelv kidolgozásán fáradozott munkatársaival, s Allen is bekapcsolódott a munkába – nyilatkozata szerint végtelenül szerencsésnek tartja magát, hogy részt vehetett ebben a projektben. Munkája során egyébként dolgozott a nemzetbiztonsági szolgálatnak is (a mesterséges intelligencia kutatásában), és szoftverfejlesztőként közreműködött az IBM szuperszámítógépének, a Blue Gene-nek a munkálataiban is. 2002-ben nyugalomba vonult, ám azóta is aktívan támogatja az informatikusi pálya iránt vonzalmat érző nők törekvéseit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

  • Meghalt a Fortran programnyelv atyja

    A Turing-díjas matematikus negyven éven át dolgozott az IBM-nél.

  • 1946. február 19.

    Alan Turing angol matematikus javaslatot tesz egy elektronikus számítógép, az Automatic Computing Engine (ACE) megépítésére. A végül 1950-ben, nélküle befejezett, körülbelül 7000 elektroncsőből álló masina volt az első tárolt programozású komputer Nagy-Britanniában.

Előzmények