Nem indul per az előtelepített Windowsok miatt

Tavaly tavasszal a szabad szoftverek népszerűsítését és honosítását koordináló FSF.hu Alapítvány mozgalmat indított azért, hogy a fogyasztóknak Magyarországon is legyen lehetősége az újonnan vásárolt számítógépekre előtelepített Windows árának visszaigénylésére akkor, ha azt nem akarják használni. Hasonló ügyben világszerte számos kártérítési per indult már, Olaszországban pedig egy fogyasztóvédelmi szervezet az érintett felhasználók nevében csoportos kereset benyújtását kezdeményezte idén januárban.

Hirdetés

A magyar mozgalom is azt szerette volna elérni, hogy az illetékes hatóság közérdekű keresetet indítson az ügyben. Az aktivisták nemcsak a nem használt Windows árának visszafizetéséért szálltak volna síkra, hanem azért is, hogy a vásárlóknak legyen választási lehetősége: ne kelljen az igényeiktől függetlenül Windowst futtató számítógépet vásárolniuk.

Amint az alapítványtól megtudtuk, az FSF.hu felhívására – melynek weboldala a mai napig él – közel 900 felhasználó jelentkezett az e-mail címe megadásával, az arra elküldött űrlapot pedig 284-en töltötték ki. Ez alapján a szervezők tavaly a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFM) fordultak.

A hatóság idén tavasszal válaszolt a beadványra, és jelezte, hogy az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) indíthatna keresetet az érintett fogyasztók nevében – a szervezők szerint azonban mára javarészt okafogyottá vált a kezdeményezés. Amint a mozgalom egyik elindítója, Szakál Péter lapunknak elmondta: időközben megváltozott a gyártók hozzáállása, több nagy PC-gyártó ma már Linuxszal is kínálja a gépeit, ezért az FSF.hu-val együtt úgy döntöttek, nem viszik tovább az ügyet. Terveznek viszont egy tájékoztató weboldalt indítani, melyen segítséget nyújtanának azoknak a fogyasztóknak, akik nem szeretnének Windowszal „terhelt” konfigurációt vásárolni – tette hozzá.

Ami az előtelepített Windowsok árának visszatérítését illeti: nem létezik egységes, minden PC-gyártó által követett irányelv arra vonatkozóan, hogy hogyan kell kezelni az erre vonatkozó igényeket. (A problémát korábban A Windows ára visszajár? című cikkünkben mutattuk be.) A nemzetközi példák azt mutatják, hogy a gyártók többsége – ha egyáltalán van erre vonatkozóan vállalati policy – hivatalosan nem támogatja a szoftver jóváírását, de a gyakorlatban kitartó érveléssel mégis rávehető erre. Az IT café-nak több felhasználó is beszámolt arról, hogy ha esetenként hosszadalmas procedúra árán is, de sikerült Magyarországon kijárnia a visszatérítést.

Azóta történt

Előzmények