(Frissítve!)Itt az első engedélyes online pénztárgép

Az IT cafén végigkövettük a pénztárgépcsere eddigi fejleményeit, és ahogy néhány hete beszámoltunk róla, a csere határidejét a kormány két hónappal, augusztus 31-ig kitolta, mert az engedélyeztetés folyamata a vártnál lassabban haladt.

A Laurel Kft. ma bejelentette, hogy Smart Kassza nevű pénztárgépe megkapta a forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, így végre elkezdődhet az átállás. Üröm az örömben, hogy az engedélyt nyert modell kiskassza, azaz olyan kereskedelmi egységekbe szánt modell, ahol a pénztárgépek nincsenek készletnyilvántartó programmal összekötve, és nincs szükségük árucikkeket tartalmazó forgalmi adatokra. A cserére kötelezettek 80 százaléka ebbe a kategóriába esik, tehát egy jelentős réteg számára még mindig nincs megrendelhető típus, a határidő pedig vészesen közeledik.

Szabó Ervin, a Laurel ügyvezető igazgatója a Népszabadság Online-nak elmondta, hogy a próbaüzem után elindítják a sorozatgyártást az erre szerződött lengyelországi gyárban. Hozzátette, hogy még számukra is kihívás lesz legyártani a várhatóan megrendelésre kerülő több tízezer darabot, így az a cég, amelyik nem tudja megszerezni a forgalmazási engedélyt a következő napokban, nagyon nehezen fog tudni piacra lépni.

Az elhúzódó engedélyeztetési folyamatnak köszönhetően várhatóan készülékhiány, és ennek következtében kapkodás és káosz lesz majd a augusztusban, amikor a legtöbb kereskedelmi egység megpróbálja majd lecserélni régi eddigi pénztárgépeit. A váltás nem lesz olcsó – a Laurel modellje a mostani információk szerint 170-200 ezer forint között lesz, ebből 50 ezret áll majd a kormány a meghirdetett támogatási program keretén belül.

Frissítés: közben nyilatkozott Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek, ez alapján még két cég (a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft.) kapott engedélyt. Pankucsi azt is elmondta, hogy az NGM mintegy 200 ezer pénztárgép cseréjére számít, és a NAV a határidő letelte után sem fog büntetni, amennyiben a kereskedő bizonyítani tudja, hogy már leadta megrendelését az új típusú pénztárgépre.

Azóta történt

Előzmények