Épül a Foxconn kártyavára

A Foxconn Electronics jelentős részesedést vásárol a videokártyákat és egyéb számítógépes alkatrészeket gyártó Leadtek Research-ben – írja a kínai nyelvű Commercial Times. A Leadtek rövid időn belül részvényekre váltható kötvényeket bocsát ki, melyek nagy részére a Foxconn tenné rá a kezét. A szerződéses elektronikai gyártó azt reméli, hogy a bevásárlásnak köszönhetően megrendelést kap a Leadtek videokártyái 25 százalékának előállítására. Az éves szinten több mint kétmillió darabos kapacitással rendelkező Leadtek jelenleg a grafikus kártyák körülbelül 50 százalékát gyártatja szerződéses partnerrel, a Foxconn azonban csupán egy apró szeletet mondhat magáénak a tortából.

A szerződéses gyártónak nem ez az első kalandja a videokártya-piacon: már működő recepttel rendelkezik megrendeléseinek bővítésére. A vállalat tavaly 14 százalékos részesedést vásárolt a CP Technologyben, melynek rövid időn belül egyedüli gyártópartnerévé avanzsált. A CP Technology éves szinten hatmillió grafikus kártyát forgalmaz.

A Foxconn hazánkban is jelen van. A tajvani vállalat magyar leányvállalata 42 millió amerikai dollár értékű zöldmezős beruházást valósít meg a komáromi ipari parkban az önkormányzattól megvásárolt öthektáros területen. Az új üzemben számítógépekhez, mobiltelefonokhoz és szórakoztatóelektronikai termékekhez gyártanak majd alkatrészeket – a tervek szerint az első félévtől kezdve.