Szoftverlabort vitt az ELTE-re az Ericsson

Az Ericsson Magyarország egyetemi oktatókkal, doktoranduszokkal és hallgatókkal együttműködve évek óta folytat szoftvertechnológiai kutatásokat az ELTE Informatikai Karán. E szoros és sikeres kutatás-fejlesztési kooperáció most újabb közös vállalkozással bővül: a vállalat az egyetem kutatóival és oktatóival közösen szoftvertechnológiai laboratóriumot létesített – jelentették be ma.

Az egyetem ezzel az Ericsson nemzetközi kompetencia-központjává válik. Az új laborban egyetemi hallgatók, doktoranduszok és a vállalat kutatói dolgoznak majd együtt aktuális szoftverfejlesztési problémákon. Nagy lehetőség a diákok számára, hogy valós piaci igényeken alapuló projektekben próbálhatják ki magukat, és önálló alkotómunkával járulhatnak hozzá világszínvonalú szoftverfejlesztési megoldások sikeréhez.

Az Ericsson Szoftvertechnológiai Labort ma délben avatták fel, az eseményen részt vett Dr. Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is. Az új labor első kutatási témái a C/C++ és Erlang programnyelvek elemzéséhez kötődnek, de a jövőben a szoftvertechnológia más érdekes kérdéseire is kiterjedhetnek. Ilyen aktuális probléma például a nagy szoftverrendszerek fejlesztésének és a bonyolult ipari szoftverek megértésének támogatása. A kutatások fő célja, hogy az iparban dolgozó fejlesztők olyan eszközöket kaphassanak a kezükbe, melyek segítik őket a programozói munkában.

Az Ericsson piacvezető a mobil- és vezetékeshálózat-üzemeltetőket kiszolgáló távközlési berendezések gyártásában, azt azonban kevesebben tudják, hogy a vállalat a világ ötödik legnagyobb szoftvercége. A cég idén márciusban jelentette be az egyetemtől nem messze fekvő K+F központjának további bővítését, így év végére a vállalat 1600 munkatársából már 1200 fog kutatás-fejlesztéssel foglalkozni. Az ELTE Informatikai Karán létesített új laboratórium e közel 100 PhD-fokozatú dolgozót számláló szakembergárda közvetlen támogatását élvezheti majd – közölték.

Azóta történt

Előzmények