Erőmű a villamos táskában

Hordozható eszközök kis csapata kíséri el ma már az utazó üzletembereket: laptopok, szervezők (PDA), okos mobiltelefonok, MP3-lejátszók tartozhatnak eszköztárába, amelyek közös tulajdonsága, hogy jó étvággyal fogyasztják az elektromos energiát. Szinte biztosra vehető, hogy egyikük-másikuk éppen akkor merül le, amikor nem vagy csak kényelmetlen körülmények között (például repülőtéri büfében) tudja újratölteni őket szerencsétlen gazdájuk. Nagyobb úton még az is gondot okozhat, hogy az áramforrás nem kompatibilis a töltővel, nem beszélve arról, hogy órákra van szükség a berendezések életre keltéséhez. Van azonban egy utánpótlási lehetőség, amely a világon mindenütt ugyanolyan módon elérhető – ez a napenergia. Felhasználásához napelemekre van szükség, amelyeknek picike képviselői már meg is jelentek egyes zsebszámológépekben, illetve karórákban. Legújabban válltáskákba, hátizsákokba építenek ilyen paneleket élelmes gyártók – derül ki a Financial Times cikkéből.

Az ötlet kézenfekvő: ha valaki napelemmel ellátott, következésképpen akkumulátorok töltésére képes táskát vesz, az egy dologban kettőt kap. Emellett az a tudat is boldogíthatja a felhasználót, hogy a napenergia felhasználásával közvetve sem szennyezi a környezetet – ráadásul több esetben újrafelhasznált anyagokból állítják elő a villamos táskákat. Az általában a táskák külső oldalába épített napelemek minőségétől függően, jó fényviszonyok között egy–hat óra alatt fel lehet tölteni egy 12 voltos energiaforrást használó apróbb eszközt, például MP3-lejátszót, digitális fényképezőgépet, PDA-t vagy hordozható videojátékot. Egyes gyártók azt állítják, hogy laptopokat is életre lehet kelteni napelemes táska-töltőikkel.

Megkönnyítheti a dolog terjedését, hogy az energiaforrások standard autótöltővel csatlakoztathatók a feltöltendő berendezésekhez, akkukhoz. Választás elé akkor kerül a vevő, amikor el kell döntetnie, hogy merev, üvegszerű vagy rugalmas, filmszerű napelemes táskát vegyen-e. Az előbb nehezebb és törékeny, míg az utóbbi könnyebb, de kisebb teljesítményű. A megújuló energiaforrások kutatásával foglalkozó chicagói Navigant Consulting igazgatója, Lisa Frantzis szerint a merev technológia hasznosítási hatékonysága 15 százalék körüli, szemben a rugalmas 6-7 százalékával.

A áramtatyó persze egyelőre nem egy atomerőmű. A piacon kapható darabok kettő-hét watt teljesítményre képesek. A szállítók hangsúlyozzák, hogy még ezt a teljesítményt is csak napsütésben, nyugodt körülmények között hozzák a termékeik. Áthidalandó a problémát több táskához tartalék akkut adnak, amelyet folyamatosan töltenek a napelemek, így lemerülés esetén csak cserélni kell az energiaforrást, és tovább lehet használni a munkájában kimerült okos telefont, PDA-t vagy laptopot. Ebből fakad egy újabb gond: a súly és a méret problémája. A legtöbb mai villámtáska laptopok hordozására való, miközben nem tud annyi energiát termelni, amennyivel elfogadható időn belül újra életre kelthet egy kimerült hordozható komputert. Végül e problémahalmazból sem maradhatnak ki a mocskos anyagiak: bár a napelemek ára a hetvenes évek óta 90 százalékkal csökkent, a táskányi méretű darabok így is 130–250 dollárt kóstálnak, ami sokszorosa a táska árának.