Erős kézzel a kémprogramok ellen

Bűntettnek minősíti egy új kaliforniai törvény – amelyet Arnold Schwarzenegger kormányzó írt alá – azt, ha valaki a felhasználó engedélye nélkül bármilyen szoftvert helyez el annak komputerén. A jogszabály elsősorban az úgynevezett kémszoftverek ellen irányul, amelyeket azért csempésznek fel a számítógépekre, hogy kiderítsék az emberek internetezési szokásait, illetve megszerezzék azok bankolási információit.

Tegnap a szövetségi törvényhozás is lépett. Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel fogadta el azt a törvénytervezetet, amely tiltaná a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül annak számítógépére települő szoftvereket. A Spy Act értelmében törvénytelen lenne a gépek fölötti kontroll „ellopása”, a személyes adatok és beállítások módosítása vagy lenyúlása is, ahogy tiltólistára kerülnének a bezárhatatlan felbukkanó (pop-up) hirdetések is.

A tervezet szabályokkal regulázná az internetes adatátvitelre képes szoftvereket, míg a törvény betartatását a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságra (FTC) bízná. Az FTC a legsúlyosabb esetekben akár 3 millió dolláros bírsággal is sújthatná a cyberkémeket.

Egy hasonló, a spyware szabályozását célzó törvénytervezet fekszik a szenátus előtt is. A Spy Block Act már túljutott a bizottsági jóváhagyáson, de a szenátusi szavazást egyelőre még nem tűzték napirendre. Konfliktusok forrása lesz azonban, hogy mind a képviselőház, mind pedig a szenátus a saját tervezetét látná szívesebben törvényként.

Azóta történt

Előzmények