Esélyegyenlőség és időskori internetezés

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal szerint jól működik az idősek Internet-oktatása Magyarországon, azonban informatikai akadálymentesítésre van szükség ahhoz, hogy a tanultakat az idősek ki is tudják használni – olvasható a Magyarország.hu hírportálon.

A kistelepüléseken élő idős emberek körében az elmúlt két évben 4 százalékkal emelkedett az internet-használók köre, miközben a fővárosban ez csupán 2 százalék volt – közölte az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal elnöke az Idősügyi Tanács ülésén elhangzottakról tartott pénteki sajtótájékoztatón. Kovárik Erzsébet elmondta: a vidéken tapasztalható dinamikus fejlődés oka az, hogy akik elszigeteltebben élnek, azok motiváltabbak a számítógép-használatban, hiszen e nélkül nehezebben jutnak hozzá a közszolgáltatásokhoz, nehezebben tartják a kapcsolatot ismerőseikkel, rokonaikkal. A fővárosban a 60 felettiek 3 százalékának van internetes hozzáférése, míg vidéken ez a szám csak 1 százalék.

A kormányhivatal azt szeretné elérni, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által létrehozott 2400 eMagyarország ponton minél több idős ember használhassa a számítógépeket. Az idős emberek szerint az informatika területén működik ugyan a képzés és oktatás, azonban ennek nincs értelme, ha nem tudják hasznosítani a tanultakat. Az informatikában akadálymentesítés kell, mert az időseknek óriási szüksége van az információhoz való hozzáférésre – érvelt az elnök.

Azóta történt

Előzmények