Magyar jelölt is van az európai adatvédelmi biztos pozíciójára

Szabó Endre Győző, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökhelyettese is versenyben van. Hétfőn meghallgatás, kedden döntés.

A portfolio.hu számolt be róla, hogy az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága hétfő este hallgatja meg az első fordulóból továbbjutott három jelöltet, köztük Szabó Endre Győzőt.

A lap számára Szabó László adatvédelmi szakember biztosított egy elemzést, tájékoztatót, melyben bemutatja, hogy pontosan mi és miért történik.

A magyar jelölt mellett ketten versenyeznek még a Giovanni Buttarelli halálával megüresedett posztért: a francia adatvédelmi hatóság volt főtitkára, Yann Padova, illetve Wojciech Rafal Wiewórowski, az Európai Adatvédelmi Biztos helyettese.

Szabó László felhívja arra a figyelmet, hogy az európai adatvédelmi biztos nem „főnöke” a tagállami adatvédelmi biztosoknak, 29. (a britek távozása után 28.) hatóságként az uniós intézmények adatvédelmi felügyeletért felel, ugyanakkor hivatala látja el a GDPR által létrehozott Európai Adatvédelmi Testület titkári funkcióit, és minden, adatvédelmi szempontból releváns uniós jogszabály tervezetét véleményezi. Szerepe tehát fontos személyes adataink európai védelmében.

A jelöltek három írásos kérdést kaptak, motivációjukról kérdezték őket, le kellett írniuk elképzeléseiket leendő hivataluk munkájáról és arról, hogy hogyan tervezik felügyelni a bel- és igazságügyi együttműködés területén működő uniós ügynökségeket. A jelöltek válaszairól további részletek Szabó László cikkében olvashatóak.

A parlamenti bizottság kedd reggel szavaz majd a jelöltekről.

Előzmények