Nagyon komoly lépésre készül az Európai Bizottság

A nyitottabb piac, a verseny élénkítése, illetve az európai cégek hátrányainak ledolgozása a fő cél.

Az Európai Unió vezetésének határozott szándéka, hogy egy olyan egységes „adatpiacot” hozzon létre, mely képes versenyezni az e területet uraló tech óriásokkal, mint pl. a Facebook, a Google vagy az Amazon – írja a Reuters tudósítása, mely egy még tervezet szintjén lévő szövegre hivatkozik, melyet a hírügynökség munkatársai megszereztek.

A javaslat még igen korai fázist tükröz, a tudósítás szerint a február 19-én esedékes hivatalos első megtárgyalásáig is valószínűleg számtalan ponton változtatnak még rajta. De a célkitűzés egyértelmű: mind a jelenleg domináns amerikai, mind a feltörekvő kínai „adatnagyhatalmakkal” minimum pariba kell kerülni: „Jelenleg néhány nagy tech cég birtokolja a világ adatainak nagyobbik részét. Ez a helyzet korlátozza az új adatközpontú vállalkozások létrejöttét, növekedését és innovációját – Európában is. Ugyanakkor óriási lehetőségek is rejlenek a helyzetben” – írják a 25 oldalas dokumentumban, melyben kiemelik, hogy halaszthatatlanul sürgős a probléma megoldása.

A szövegezők elismerik, hogy az USA-ban és Kínában hihetetlen gyorsan zajlik az innováció az adatközpontú szolgáltatásokban és vállalkozásokban, az érintett cégek komplex infrastruktúrákat dolgoznak ki, melyek globálisan is jól működnek. Ám – állapítják meg – „akik ma nyertesek, nem lesznek feltétlenül holnap is azok”.

A versenyképesség elérését a dokumentum olyasmikben látja, mint pl. a határokon átnyúló adatfelhasználás újraszabályozása, az interoperabilitás előtérbe helyezése, valamint szabványosítás minden téren, legyen az gyártási technológiák, klímaváltozás, autóipar, egészségügy, pénzügyi szolgáltatások, mezőgazdaság vagy energiaipar. Már megindult egy olyan folyamat – írják –, melynek során már a következő hónapokban jelentősen módosul, javul az adatmegosztás a földrajzi, a környezeti, a meteorológiai, a statisztikai, a cégnyilvántartás területein: ingyenes és könnyített adatmegosztást ígérnek ingyenesen.

Egy másik fontos javaslat, hogy módosítsák a versenyszabályokat az adatáramlás megkönnyítése érdekében, illetve – a másik oldalról – korlátozó intézkedéseket terveznek, melyek célja az, hogy a nagy online platformok a (legálisan) begyűjtött adatokat kizárólagosan, aránytalanul, a vállalathoz kötöttséget előírva ne monopolizálhassák, ezekből elfogadhatatlan mértékű haszonhoz ne juthassanak.

Azóta történt

Előzmények