Az EU trösztellenes vizsgálatot indított az e-fizetés miatt

Az Európai Bizottság (EB) ma bejelentette, hogy a versenyszabályok megsértésének gyanúja miatt vizsgálatot indítottak, mivel panaszok érkeztek hozzájuk, hogy bizonyos bankok – közöttük a HSBC Holdings, a spanyol BBVA és a Deutsche Bank AG – versenykorlátozó lépéseket tettek, hogy megakadályozzák új szereplők belépését az e-fizetési piacra.

A vizsgálat egyrészt a panaszok kivizsgálása miatt indult meg, de sokkal fontosabb az, hogy az Európai Fizetési Tanács (European Payments Council – EPC), az európai banki üzletág fizetési műveletekkel kapcsolatos ügyekben döntéshozó és koordinációs testülete egy online fizetési szabvány kidolgozásán munkálkodik. E szabályozás lenne hivatva egy olyan környezetet kialakítani, ahol egyrészt „biztosítva van az egészséges verseny, ugyanakkor nincsenek indokolatlan korlátozások”. A fent említett vizsgálat így e folyamat része, a helyzet elemzése is, ugyanis az EB még az év elején kért jelentést erről a területről az EPC-től.

A most elindított vizsgálattal kapcsolatban Joaquin Almunia, az EU trösztellenes biztosa nyilatkozatban jelentette ki, hogy az internetes fizetési tranzakciók biztonsága és hatékonyságának maximalizálása miatt szükséges az egységes szabályozás, méghozzá olyan formában, hogy egyrészt védjék a fogyasztókat a verseny serkentésével, másrészt viszont ne kössék meg szükségtelenül a pénzintézetek kezét sem.

Az EPC törekvése egy olyan standardizált rendszer megteremtése, mely a különféle országok különféle pénzrendszereit képes összehangolni, és itt merültek fel problémák – és nyilván a panaszok is emiatt érkeztek –, ugyanis a beadványok szerint a nagy bankok és bankszövetségek kizárták azokat a piaci szereplőket a standardizálás folyamatából, akik egyik nagy résztvevőhöz sem kötődtek, hanem független, önálló szereplőként kívántak megjelenni.

Azóta történt

Előzmények