Árkartell miatt pereli a hardvergyártókat az EU

Az Európai Bizottság (EB) ma jelentette be, hogy 13 optikaimeghajtó-gyártó ellen indított vizsgálatot, mivel az a gyanú merült fel, hogy az érintett cégek egy világméretű árkartellt hoztak létre, és az Európai Unió területén folytatott gyakorlatukkal megsértették az unió versenyügyi szabályozását.

Az EB közleményében nem nevesíti a gyártókat, de a nagy szám azt mutatja, hogy gyakorlatilag az összes, a globális piacon említésre érdemes, CD-, illetve DVD-meghajtót kínáló cég benne van a körben. Az EB előzetesen csak annyit közölt, hogy az érintett vállalatok ellen megalapozottan indul a vizsgálat, mivel több jel mutat arra, hogy a cégek legalább öt éven keresztül összehangolták árpolitikájukat, amikor az unió piacán a PC-khez, illetve a szerverekhez kínáltak optikai meghajtókat, és a kartell megalakítását két vezető gyártó kezdeményezte. Amennyiben beigazolódnak a feltételezések, az az Európai Unió történetének eddigi legkomolyabb trösztügye lenne.

Az eljárás a szokásos módon zajlik majd le (ezt leginkább a Microsoft eseteiből lehet ismerni, de hasonló eljárás alatt van jelenleg a Google is): az EB kérdéseket küld ki a gyártóknak, erre írásban kapnak válaszokat, ezeket a dokumentumokat elemzik, összevetik a rendelkezésre álló egyéb információkkal, majd általában több év alatt születik döntés. Amennyiben elmarasztaló ez a határozat, az az EU-ban az jelenti, hogy a vétkeseket akár az éves árbevétel 10 százalékának megfelelő összegű büntetésre is ítélhetik.

Azóta történt

Előzmények