Újra jelentkezhetnek a fiatalok a Nagy Károly-díjra

A szervezők olyan innovatív ötleteket várnak, melyek az európai közösség erősítését szolgálják.

2008 óta az Európai Parlament az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvánnyal közösen pályázatot hirdet az összes uniós tagállamban élő fiatal számára, melynek keretében olyan, fiatalok által működtetett és fiataloknak szóló projekteket nyújthatnak be, amelyek révén tevékenyen hozzájárulnak Európa fejlődéséhez.

Kik vehetnek részt?

Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjért folyó verseny keretében bármely uniós tagállamban élő 16 és 30 év közötti fiatal pályázhat projektekkel. A projekteket egyénileg vagy – lehetőség szerint – csoportosan lehet benyújtani. A projekteknek elő kell mozdítaniuk az európai és nemzetközi szemléletet; elő kell segíteniük a közös európai identitástudat kialakulását és az integráció közös ügyként való felfogását; mintaként kell szolgálniuk az Európában élő fiatalok számára, és gyakorlati példát kell mutatniuk európaiak egy közösségként való együttélésére.

Milyen projektekkel lehet pályázni?

A korábbi nyertesek diákcserék szervezésével, a sport, a művészet vagy a kultúra területét érintő projektekkel vagy európai dimenziójú online projektekkel pályáztak. Itt tekinthetők meg a korábbi nyertesek projektjei.

Miben részesülnek a nyertesek?

A legjobb projekt díja 7500 euró, a második helyezetté 5000 euró, a harmadik helyezetté pedig 2500 euró. A díjjal együtt a három európai győztes meghívást kap az Európai Parlamentbe (Brüsszelbe vagy Strasbourgba).

A nemzeti szinten kiválasztott 28 projekt egy-egy képviselője meghívást kap Aachenbe egy néhány napos eseménysorozatra, többek között az Ifjúsági díj díjátadójára, melyre mindig két nappal áldozócsütörtök előtt kerül sor, amely napon kiosztják Aachen város rangos Nemzetközi Nagy Károly-díját.

A három legjobb projektnek járó díjat az Európai Parlament elnöke és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány képviselője adja át.

A projektek nagy nyilvánosságot kapnak az Európai Parlament és az alapítvány médiacsatornáin keresztül.

Azóta történt

Előzmények