Fel lehetne mondani az oktatásban a Microsoft-szerződéseket

Az ODFA Magyarország mai közleménye kifejti, hogy a 2010. december 15-én az EU által elfogadott eGovernment dokumentum kulcskérdésként kezeli, hogy a tagállamok 2013-ig alakítsák ki a nyílt szabványokon alapuló interoperabilitási keretrendszerüket. Ezzel párhuzamosan a 2010. december 16-án elfogadott European Interoperability Framework 2 (EIF 2) határozottan és egyértelműen kiáll a nyílt specifikációk, nyílt szabványok követése mellett a közigazgatásban, illetve megköveteli az e-közigazgatási rendszerek és alrendszerek technológiai semlegességét. Az EU eGovernement akcióterve egyértelmű állásfoglalás a nyílt szabványok, így az ODF hazai alkalmazásának kérdésében is.

Az Európai Unió határozott állásfoglalása, a hazai szakmai tapasztalatok, valamint a jelentős megtakarítások mielőbbi elérése érdekében az ODFA Magyarország azzal a határozott kéréssel fordul Fellegi Tamás Nemzeti Fejlesztési miniszterhez, hogy:

  • Határozza meg a közszolgáltatások platformfüggetlenítésének egyértelmű menetrendjét
  • Biztosítsa, hogy a tervezett központi kormányzati IKT-beszerzések egyértelműen összhangban legyenek az EU eGovernment akcióterv elveivel, és technológiailag megfeleljenek az EIF-ben megfogalmazott platformsemlegesség követelményeinek
  • Teremtsen egyenlő feltételeket, és szüntesse meg a jelenlegi monopolhelyzetet az oktatásban, a Nyugat-Európában már évek óta működő modellek alapján. Tegye meg a szükséges lépéseket az oktatási informatika azonnali platformfüggetlenítése érdekében – azaz, mondja fel az iskolák szabad választását ellehetetlenítő, a normatív informatikaoktatást és az innovációk megjelenését kizáró School&Campus szerződéseket, amelyekkel az oktatási informatikát egyetlen amerikai multinacionális vállalat alá rendelték

2011. január 1. és június 30. között Magyarország első ízben tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, ezért az ODFA Magyarország szerint kiemelten fontos, hogy hazánk mielőbb megtegye a szükséges lépéseket az Európai Unió eGovernment akcióterve által előírt gyártósemleges, platformfüggetlen e-közigazgatás megteremtése érdekében. A szövetség üdvözli a kormány eddig látható eredményeit a szabványosítás, a költséghatékony e-közigazgatás megteremtésének területén, és reményét fejezi ki, hogy a korábbi évek informatikai beszerzéseire jellemző botrányok nem ismétlődnek meg a következő időszakban.

A szövetség szerint az ország és az adófizetők érdekei egybeesnek az Európai Unió által most megerősített célkitűzésekkel: egy 2008-ban elkészített tanulmányuk szerint a nyílt szabványok kötelező jellegű alkalmazásával jelentős megtakarítás érhető el; pusztán a nyílt dokumentumformátum (ODF) kötelező alkalmazásával több mint 100 milliárd forint takarítható meg a következő 4 év alatt a közigazgatásban. A tanulmány megszületését követően világossá vált, hogy a zárt dokumentumformátumtól való megszabadulás nem pusztán lehetőség, hanem az állam egyértelmű feladata – véli az ODFA Magyarország, akik a reformok megvalósításában felajánlják segítségüket Fellegi Tamás miniszternek.

Azóta történt

Előzmények