Európa beleszól a DVD-háborúba

Az Európai Bizottság (EB) vizsgálja a nagy felbontású filmek tárolására alkalmas két rivális lemezformátum mögött álló cégek és a filmstúdiók közötti megállapodásokat. A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a versenyügyi biztos elsősorban a Sony vezette érdekcsoport aktivitása iránt érdeklődik, mivel az általuk támogatott Blu-ray dominanciája szembetűnő Hollywoodban. Az EB szóvivője a gazdasági lapnak megerősítette: június közepén kérték be dokumentumokat az érintettektől, mert ki akarják deríteni, hogy születtek-e versenykorlátozó megállapodások a konkurens formátum piaci esélyeinek gyengítése érdekében.

Tény: a Blu-rayt a Universal Pictures kivételével az összes nagy filmstúdió támogatja. Öt közülük – a Sony Pictures Entertainment, a Walt Disney, a Twentieth Century Fox, a Lions Gate Entertainment és az MGM – ráadásul kizárólagosan e formátum mögé sorakozott fel, míg a Warner Bros. ad ki filmeket a Toshiba által propagált HD DVD szabvány szerinti lemezeken is. Az EB egy évvel ezelőtt kezdett vizsgálódni az ügyben.

Az új generációs optikai lemezek piaca még nem indult be. Az Egyesült Államokban eddig körülbelül 1,8 millió Blu-ray és 1,3 millió HD DVD formátumú filmet értékesítettek. A legnagyobb példányszámban eladott mozi a Martin Scorsese rendezte A tégla volt, amelyből 85 000 Blu-ray-, illetve 60 000 HD DVD példány kelt el. A hagyományos DVD-k esetében a kasszasikerek 7,7 milliós példányszámot érnek el.

Azóta történt

Előzmények