Feltételesen, de zöld utat kapott a Tesla német gigagyára

Több hónapnyi késlekedés után Brandenburg zöld utat adott az 5 milliárd eurós Tesla-gyárnak, de vannak feltételek.

Több hónapja húzódik már a Tesla németországi, Berlinhez közeli gigagyárának ügye – Elon Musk nagyon szeretné a helyi piacvezető Volkswagent megszorongatni (25 százalékot áll a VW az elektromos autók piacán, a régióban 13 százalékon a Tesla), és eredetileg már tavaly nyáron el akarta indítani a régióban a gyártást.

Sok késés után Brandenburg zöld utat adott az 5 milliárd eurós gigagyárnak, de feltételekkel.

A hatóságok szerint ez nagy lépés a jövőbe, a Tesla-gyár nagy ipari és technológiai hajtóerő lesz a régióban és az ország számára is. A tervezett 12 ezer dolgozóból eddig 2600-at vettek fel, a régióban lévő beszállítókkal egyeztetnek, a cél a lokális beszerzés, az idő és a költségek csökkentése.

Vannak feltételek

A feltételes zöld út azt jelenti, hogy a Tesla német gigagyára még nem kezdheti meg a termelést. Először bizonyítaniuk kell, hogy teljesítenek számos feltételt, többek között vízhasználat és légszennyezés-kontroll terén. Engedélyt csak azután szerezhetnek a tényleges működésre, gyártásra, majd a tervek szerint legyárthatnak évi 500 ezer elektromos autót, Grünheide mellett.


[+]

A vízhasználattal még gondjai lehetnek a gyárnak, környezetvédők nagy kampányt indítottak bő egy hete emiatt, és Frankfurt bírósága is melléjük állt. A bíróság szerint azonban a licenceléssel kapcsolatos hibák orvosolhatóak, így a Tesla biztosíthatja a vízkészleteket.

Az utóbbi hónapokban egyébként a Tesla kínai gyára teljesítette az európai Model Y-rendeléseket, így a jövőben a helyi modellek hamarabb és olcsóbban is érkezhetnek akár.

A Tesla két héten belül bizonyítaná, minden feltételt teljesít, de egy hónapig még tiltakozásokat lehet benyújtani. A Tesla számára gondot jelenthet még a gyártás felskálázása, Musk szerint ez több idő, mint a gyár megépítése.

A helyben gyártott autók akkuit Kínából hozzák majd, de mivel a gigagyárnak akkumulátorüzeme is van, év végétől már az szolgálhatja ki a termelést.

A hírek hatására a Volkswagen úgy döntött, 2 milliárd euró értékben, Wolfsburg közelében új gyárat húz fel – ott készül majd a következő-generációs, elektromos Trinity.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények