Ez már a huszadik INFOPROG verseny volt

Idén ünnepelte 20. évfordulóját a Kárpát-medencei magyar tannyelvű középiskolák informatikai vetélkedője, az INFOPROG2016 programozó verseny és konferencia. Az Infotér Egyesület szakmai együttműködésével április 21-22. között a versenybe bejutott legjobb középiskolai csapatok mutathatták meg tudásukat a döntőben, amely egyúttal a szlovákiai magyar középiskolák országos bajnoksága is volt.

Az indulók két fő -, vagyis programozói és felhasználói kategóriában, - valamint más területeken is versenybe szállhattak. A tanulók közül a bíráló bizottság választotta ki azokat, akik közül többen több százezer forint értékben oktatási ösztöndíjat, valamint számítástechnikai eszközöket kaptak- A versenyen elinduló iskolák pedig tárgynyereményben részesültek.

INFOPROG2016
INFOPROG2016 (forrás: Infotér Egyesület) [+]

Biró Albert, az Infotér Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a hazai informatikai munkaerő piacon 10-20 ezer között található a betöltetlen állások száma, az infokommunikációs szektorban a havi bruttó átlagkereset a második legmagasabb az ágazatok között. Az informatika biztos karriert, könnyű elhelyezkedést és jó keresetet biztosító szakmát jelent.

2018-ra azt szeretné elérni az egyesület, hogy, hogy állampolgárságtól függetlenül a versenyen nyertes diákok plusz felvételi pontokat is kapjanak a hazai felsőoktatási felvételi keretében. Ennek érdekében összeállítanak egy koncepciót, amit az idei évben megküldenek az EMMI köznevelésért felelős államtitkárságának. Ezen felül pedig szeretnék nemzetközivé tenni a versenyt, hogy a világon minden magyarul beszélő középiskolás részt vehessen a jövőben a vetélkedőn.

A több mint 3 millió forint összértékű jutalmat a nyerteseket a kárpát-medencei középiskolai tanulók informatikai versenyén április 22-én Salgótarjánban. A verseny a Füleki Gimnázium, az Infotér Egyesület, az e-Talentum Nonprofit Kft., a Rákóczi Szövetség, valamint Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) szakmai együttműködésének köszönhetően jött létre.

Azóta történt

Előzmények