Szülinapi ajándék a Facebooktól

A felhasználókra koncentrálva ugyan, de a Facebook létrehozta saját ünnepét, a Barátok Napját, melyet ezután február negyedikén tartanak, a közösségi oldal hivatalos születésnapján. És hogy legyen mivel ünnepelni, a korábbi akciók mintájára elérhetővé tettek egy videókészítő alkalmazást, mely a felhasználó tartalmaiból állít össze rövid filmet.

A korábbi hasonló funkcióhoz, az adott év képeiből összeállított áttekintő videóhoz hasonlóan lehet választani az automatikus készítést, de bele is lehet avatkozni a szerkesztésbe – és természetesen meg is lehet osztani a kész anyagot.

A születésnapon egy-két statisztikai adatot is megosztottak a nyilvánossággal. Ezek közül legérdekesebb, hogy Mark Zuckerberg közölte: 2030-ra a jelenlegi 1,59 milliárdról 5 milliárdra akarják emelni az aktív felhasználók számát. A közlemény arra is kitér, hogy a felhasználók közelebb kerültek egymáshoz, ugyanis az úgynevezett Kevin Bacon-szám 2011 óta – amikor még 900 millió aktív felhasználó volt – 3,74-ről mostanra 3,57-re csökkent.

Szintén érdekesség, hogy tegnap a Facebook központjában tartottak egy elő-szülinapi rendezvényt, és erre meghívtak 18 tagot a Facebookhoz kapcsolódó, globálisan szerveződő csoportból (GirlCrew), hogy arról beszélgessenek, miképp változtatta meg az életüket a közösségi oldal, és meghívottak között egy magyar lány is ott volt.

Előzmények