Hogyan védekezhetünk a Facebook új keresője ellen?

A szolgáltatás indításakor az IT café is beszámolt arról, hogy a jövőre tízéves Facebook végre létrehozott egy keresőt, mely az eddigi fapados módszer helyett már kifinomultabb keresést biztosít a közösségi oldal hatalmas adatbázisában. A Graph Searchnek elnevezett kereső azóta még fejlettebb lett, pár napja jelentették be, hogy most már mélyen „belelát” az adatlapokba, a bejegyzésekbe, képekbe stb.

Mindez egyrészt jó hír, újabb hasznos funkció, másrészt a Facebook esetében mindig kardinális kérdés az adatvédelem, mivel a cég közismert arról, hogy saját (sajátos) privacy-felfogással rendelkezik, ráadásul rendszeresen, a legtöbbször fű alatt változtatják felhasználási, azon belül is adatvédelmi szabályozásukat.

A Graph Search esetében egy dologra érdemes felhívni a figyelmet: azokra a tartalmakra, adatokra, melyeket csak az ismerőseinkkel osztunk meg, csak ők tudnak rákeresni, de a nyilvános, illetve az ismerősök ismerősei által is látható tartalmakat már látja, indexeli a kereső, és bárki számára elérhetővé teszi. Épp ezért, ha valaki ezt nem szeretné, érdemes élnie az adatvédelmi beállítások egy lehetőségével, amely azt biztosítja, hogy ha régebben az előbb említett módon osztottunk meg információkat, tevékenységeket, azokat visszamenőleg átminősítsük csak az ismerősök (illetve azok ismerősei) számára elérhetővé, így a jövőben ezekre is csak ők tudnak rákeresni. És ha már ott vagyunk a menüben, érdemes megnézni a többi beállítást is, például, hogy valóban azokkal osztjuk-e meg tartalmainkat, akiknek szánjuk.

Facebook

A Graph Search egyébként már nem várólistás ugyan, de még nem aktív mindenhol: nálunk csak akkor lehet biztosan kipróbálni, ha amerikai angolra állítjuk át az oldal nyelvét, ekkor a keresőmezőben már megjelennek az új opciók.

Azóta történt

Előzmények

  • Zuckerberg szerint a kormány a hibás, nem a Facebook

    A közösségi oldal vezetője tele van energiával, nagy jövőt lát cége előtt, a megfigyeléssel kapcsolatban pedig a kormányzatra tolta a felelősséget.

  • A Facebook megint trükközik

    Az új felhasználási feltételeket újra az adatvédelmi szervezetek kritizálják, akik szerint a közösség oldal elfogadhatatlan módon használja fel tagjai adatait.

  • Soványka átláthatósági jelentést adott ki a Facebook

    A magyar kormányzati kérések mintegy harmadát teljesítették, de azt nem tudni, hogy ezeket büntető- vagy nemzetbiztonsági ügyek kapcsán nyújtották be.

  • Korán temették a Facebookot

    A cég frissen közzétett negyedéves jelentése hatalmas meglepetést okozott, a mobilos átállás sikeresnek látszik, a fontos mutatók emelkedtek, a részvény megtáltosodott. A cél a következő ötmilliárd, de nem dollár, hanem felhasználó.