Az EU is meghallgatná a Facebook-titkokat felfedő Frances Haugent

A brit parlament is kíváncsi Frances Haugen beszámolójára, továbbá az EU is meghallgatásra hívta a korábbi Facebook-vezetőt.

Frances Haugen a Facebook egyik vezető beosztású dolgozója volt, végül azonban úgy döntött, távozása után meghökkentő dolgokat közöl a The Wall Street Journal oldalain keresztül.

Miután a Kongresszus meghallgatta a történeteit és beszámolóit, most a brit parlament is meghívta őt: október 25-én hallgatják meg Haugent.

Haugen többször hangoztatta, hogy a Facebook szemében a nyereség az első, nem az emberek, és felszólította a politikusokat, hogy avatkozzanak be.

Amint arról beszámoltunk, a Facebook mentené a menthetőt, és új funkciókkal elterelné a fiatalokat a káros tartalmaktól, valamint a túlzott használattól.

Míg a brit kormány törvényben kötelezné a tech cégeket az illegális és káros online tartalmak figyelésére és az azok elleni cselekvésre (különben az éves árbevétel 10 százalékát vagy maximum 18 millió fontot szabnának ki bírságként), addig az EU is kíváncsi Haugen szavaira. Az EU-s törvényhozók november 8-án hallgatnák őt meg. Az Európai Parlament szerint Haugen példája is azt mutatja, azonnali demokratikus szabályok kellenek az online világba, a felhasználók érdekében. A platform üzleti modellje ugyanis szemben áll a felhasználók érdekeivel.

Azóta történt

Előzmények