Pont a legrosszabbkor csuklott a Facebook rendszere

Egy amerikai rendőr igazoltatás közben elvesztette türelmét és lelőtt egy embert, akinek a párja a közösségi oldalon élőben számolt be az eseményekről. Aztán a videó és a nő profilja is eltűnt.

Szerda este Diamond Reynolds élőben közvetítette a Facebookon, amint párja haldoklik az autóban, miután több lövést kapott az őket igazoltató rendőrtől. Egy órával később a videó, sőt Reynolds profilja is eltűnt a közösségi oldalról.

Hamarosan azonban a YouTube és a Twitter felületén is megjelent a felvétel a szemfüles internetezőknek köszönhetően. Sokan gondolták ugyanis, hogy a Facebook újabb cenzúrája miatt nem érhető el a tartalom, ezt a vállalat határozottan elutasította: a TechCrunch kérdésére közleményben tudatták, hogy technikai hiba történt, amit nagyjából egy óra alatt orvosoltak, az életéért küzdő férfit ábrázoló videó (a nyugalom megzavarására alkalmas képi- és hanghatásokra figyelmeztető üzenetet követően) újra elérhető az oldalon.

Nem véletlenül kapott ekkora figyelmet a különös történet, a két hónapja minden felhasználó által igénybe vehető élő közvetítések során nem egy anyag kapott utólag korhatár-besorolást, viszont olyan esetről nem tudni, ahol a videó, sőt a készítő profilja is eltűnt volna a Facebookról.

Logikus következménye az esetnek, hogy sokan a Facebook-buboréknak nevezett jelenséget vélték felfedezni, azaz hogy a szerkesztők nem akarják, hogy az adott emberek megnézhessék az amúgy is heves indulatokat kiváltó rendőrök VS. afroamerikaiak téma legújabb fejleményeit. Internetszerte olvashatók kommentek, amelyek írói nem hisznek a technikai hibában azok után, hogy a republikánusokról szóló hírek megjelenéseit tudatosan alacsonyan tartották a közösségi oldal látogatói elől elzárva az információkat, ráadásul első körben hazudtak is minderről.

Azóta történt

Előzmények