Arcfelismerés nélkül jön az EU-ba a Facebook Moments

A jogi előírások miatt csak kézzel lehet címkézni a fényképeket, de némi csavar azért van a történetben.

A Facebook bejelentette, hogy új, saját fotómegosztó alkalmazása, a Facebook Moments már világszerte elérhető, miután a szigorú helyi adatvédelmi rendelkezéseknek eleget téve az Európai Unióban és Kanadában egy speciális változatot adtak ki, mely nem tartalmazza az arcfelismerési technológiát, amelynek az a célja, hogy az ismerősöknek automatikusan ajánlatokat tegyen a képen szereplők megnevezésére. Az EU-ban és Kanadában ezt a megoldást adatvédelmi szempontból aggályosnak találták, és nem engedélyezték.

Hirdetés

Ugyanakkor némi trükközés mégis van a megoldásban, mivel az alkalmazásban a Facebook közleménye szerint a manuális címkézés után csoportokba rendezhetőek a képek, majd az új képeknél ajánlás jelenik meg, hogy adjuk hozzá egy csoporthoz azokat, amelyeken „feltehetően” ugyanaz az arc látható. De ha nem használják az arcfelismerő szoftvert, akkor mindezt hogy érik el? Úgy, írja a vállalat, hogy egy másik szoftvert, egy „tárgyfelismerő” technológiát használnak, amely olyan tulajdonságokat azonosít, mint például a képen szereplő személy fülének és szemének távolsága.

A híradás szerint az opcionálisan létrehozható képcsoportok (pl. „a barátnőm képei”) csakis az adott felhasználó számára lesznek elérhetőek.

A Moments egyébként a Facebook kiemelkedő sikerű vállalkozása, csak a Messenger előzi meg népszerűségben: saját bevallásuk szerint már több mint 600 millió fotót osztottak meg a segítségével, és az Egyesült Államokban 8. legnépszerűbb alkalmazás a fotó és videó kategóriában, illetve a 39. az összesítésben.

Azóta történt

Előzmények