A Facebook a videóiparban is az élre törne

Nagyon úgy tűnik, hogy a felhasználói videótartalmak felől elmozdulva a professzionális videók készítése és közvetítése lesz a következő cél.

Stílusosan a közösségi oldalon jelentette be tegnapelőtt Mina Lefevre, aki eddig az MTV-nél a forgatókönyv alapján készült tartalmak fejlesztési vezetője volt, hogy csatlakozott a Facebook csapatához, ahol hasonló pozícióba kerül. A Facebook szóvivője megerősítette Lefevre bejelentését, és közölte, hogy az új vezető a videótartalmak fejlesztésének általános vezetőjeként fog dolgozni.

Mina Lefevre

Mindez jelzi, hogy a Facebooknál elszántak, és versenybe szállnak az eredeti videótartalmakkal is jelentkező globális internetes vállalatokkal, így a Netflixszel, az Amazonnal, a YouTube-bal vagy a Snapchattel. Épp a múlt héten számolt be arról a Wall Street Journal, hogy a vállalatnál egy olyan alkalmazást fejlesztenek, mely lehetővé teszi majd, hogy a felhasználók a set-top-boxokon keresztül a tévéképernyőn nézhessék meg a Facebook által kínált videókat, azt pedig már tavaly év végén bejelentették, hogy licencmegállapodásokról tárgyalnak a nagy stúdiókkal, hogy a mobilos alkalmazásban még fejlesztés alatt álló, hamarosan megjelenő videófülön keresztül kínálhassanak tartalmakat.

Mark Zuckerberg általában igen jó érzékkel tapint rá azokra a trendekre és kihívásokra, melyek erősíthetik a vállalatot, így volt ez akkor, amikor a mobileszközök felé fordította a fejlesztéseket, illetve amikor kiterjedt erőfeszítéseket tettek, hogy meghatározóak legyenek a hirdetési piacon. A videótartalmak előtérbe helyezését Zuckerberg még 2014-ben hirdette meg, de mindeddig a felhasználói videótartalmakra koncentráltak: serkentették ezek készítését és megosztását, bevezették az élő adást stb. Az utóbbi idők fentebb idézett fejleményei viszont azt mutatják, hogy most a professzionális, stúdióminőségű videótartalmak piacán is meghatározó médiavállalattá szeretnének válni.

Előzmények

  • Szűk körben teszteli a Messenger reklámokat a Facebook

    A hirdetők izgatottan várják az éles indulást, ami érthető, hiszen havi szinten egymilliárd potenciális ügyfélhez juttathatják el üzenetüket.

  • A Facebook fellép az álhírek ellen

    A közösségi oldal harmadik feleket is bevon az ellenőrzésbe. Az viszont kérdés, hogy a minősítéssel nem erősödik-e fel a bejelentésekkel való visszaélés, a trollkodás.

  • Jogerős: pert nyert a fotós a Facebook ellen

    A közösségi oldal képfeltöltési algoritmusa eltávolítja az EXIF adatokat, ami sérti a német szerzői jogi törvényt. A döntésnek komoly következményei lehetnek.