Elkezdődött a zeneletöltők üldözése

Az egykori monopolszolgáltatóból lett legnagyobb ír távközlési vállalat megkezdte a fájlcserélők szankcionálását szolgáló ún. „háromdobás-elv” alkalmazását az internet-előfizetőinek körében. A körülbelül 750 ezer internetes ügyfelet kiszolgáló és ezzel a piac 40 százalékát uraló Eircom a zenekiadói lobbi nyomására döntött a világszerte viták kereszttüzében álló módszer bevetéséről, és küldte ki az első figyelmeztető leveleket a szerzőijog-sértésen kapott felhasználóknak. Az első időszakban hetente körülbelül ötven borítékot postáznak, de ez a szám rövidesen elérheti az ezres nagyságrendet.

Erről a jogsértésen kapott ügyfelek IP-címeit szolgáltató ír lemezkiadói szövetség, az IRMA gondoskodik majd. Az egyebek mellett a Sony, a Universal, a Warner és az EMI képviseletében eljáró szervezet egy külső céget bízott meg a fájlcserélő hálózatok monitorozásával, és a kalózok kiszűrésével. Jelenleg elsősorban a jogvédett fájlokat feltöltő felhasználókra koncentrálnak inkább, és nem a letöltőkre.

A rendszer úgy működik, hogy a jogsértő előfizető beazonosítása után az Eircom postai levélben figyelmeztetést küld ki, majd telefonon is megkeresik az ügyfelet – e feladatok végrehajtására a szolgáltató egy önálló csoportot hozott létre. Ha a felhasználó a harmadik figyelmeztetés után sem hagy fel a jogsértéssel, egy hétre felfüggesztik az internet-hozzáférését, és ha ezt követően is „visszaesik”, egy évre lekapcsolják az internetről.

„Az eljárásnak tájékoztató, nevelő jellege is van, hiszen előfordulhat, hogy az ügyfél vezeték nélküli hálózata nincs biztonságosan konfigurálva, vagy éppen nem tudja, a gyerekei mire használják az internetet” – magyarázta a BBC Online-nak az Eircom szóvivője, hozzátéve, hogy legális zeneáruházakat is ajánlani fognak a felhasználóknak.

A módszer tanulságait az első három hónap után értékelik majd, ekkor döntenek az esetleges módosításokról. „Nem hiszem, hogy sokan eljutnak majd a harmadik lépcsőig, szóval nagyon messze vagyunk még attól, hogy a hozzáférések felfüggesztéséről beszéljük” – nyilatkozta a lapnak az IRMA vezetője.

Ezzel Írország lett a világon az első ország, ahol a gyakorlatban is bevezették a fájlcserélők szankcionálására a háromdobás-elvet. Ez azért sajátos, mert az országban törvény ezt nem írja elő, alkalmazásáról az Eircom döntött az IRMA-val folytatott bírósági vitákat követően. A jogtulajdonosokat képviselő szervezet tavaly januárban indított pert az operátor ellen, és az ügyben eljáró bíróság áprilisban kötelezte a szolgáltatót az együttműködésre. Az IRMA most a másik nagy helyi internetszolgáltató, a UPC és két kisebb operátor ellen is eljárást indított.

Előzmények