Európai felhőt épít két francia cég

A nagy amerikai szolgáltatók hiába fogadkoznak, az európaiak bizalmát mégsem sikerül teljes mértékben elnyerniük.

Az IT-tanácsadással és digitális szolgáltatásokkal foglalkozó francia bázisú, multinacionális tevékenységet folytató Atos vállalatcsoport és a felhőszolgáltatásokat biztosító, szintén francia központú OVHcloud tegnap bejelentették, hogy közösen hoznak létre egy száz százalékban európai irányítású felhőszolgáltatási infrastruktúrát.

A fejlesztés indokaként az üzleti szempontok mellett megemlítik, hogy dinamikusan nő a felhő iránti igény Európában is, ám mind üzleti, mind biztonsági, nemzetbiztonsági, adatvédelmi szempontokból aggályos, hogy ezt a piacot a saját törvényeiknek kiszolgáltatott nagy amerikai multik uralják (a két főszereplő – a Google mellett – a Microsoft és az Amazon: e két vállalat 2020-ban globális felhőpiac 50 százalékát birtokolta). Ez a fenyegetettség és aggodalom vezetett oda, hogy francia és német kezdeményezésre létrejött a Gaia-X szövetség, melynek célja, hogy egy saját, biztonságos és fejlett európai adatinfrastruktúra épüljön ki.

A vállalatok közölték, hogy az Atosnak és az OVHcloudnak jelenleg együttesen egy 130 adatközpontól álló, szeparált hálózata van – az OVHcloud nemrég kapta meg a francia kiberbiztonsági ügynökségtől a SecNumCloud minősítést, ami azt jelzi, hogy a legmagasabb szintű biztonsági előírásokat alkalmazzák. Az együttműködés során az Atos feladata lesz a közös rendszer védelmét biztosító kiberbiztonsági szoftverek biztosítása.

Azóta történt

Előzmények