Nem tud leállni a Facebook

Mindössze 60 millió dollárt adna a Facebook a Titan Aerospace-ért. Ez az összeg játékpénznek tűnik a 19 milliárdos Whatsapp felvásárláshoz képest. Az is, amennyiben a Techcrunch információi helyesek. A technológia egyébként remekül beilleszthető az internet.org projektbe, amiről múlt héten írtunk részletesebben.

A Solara 50 által internettel borított terület kék
A Solara 50 által internettel borított terület [+]

Akár még szüksége is lehet a Facebooknak a Titan Aropspace-re, ők fejlesztik ugyanis azt a SOLARA platformot, ami olyan földközeli pályán keringő drónokat takar, melyek leszállás nélkül öt évig is képesek repülni folyamatosan, miközben VHF, UHF, vagy mikrohullámon kommunikálnak. Hang- és adatkapcsolatot egyaránt képesek biztosítani a BLOS (Beyond Line of Sight) rendszerrel. Az  alacsony költségvonzatú jelerősítőkkel, melyeket kifejezetten a SOLARA drónokhoz fejlesztettek egészen nagy területet lehet lefedni.

A Techcrunch értesülései szerint ezek a 20 000 méter magasan szálló, napelemmel újratöltődő gépek szórhatják internettel azokat a területeket, ahova eddig nem jutott el. Ha a Facebook tényleg eltökélte, hogy megelőzi a Google-féle hőlégballonos internetszolgáltatást, akkor nagyjából 11 000 drónnal fedhetné le például Afrikát a Solara 60-as platformmal.


[+]

Egyelőre azonban a fejlesztési fázisnál tart a Titan Aerospace, várhatóan 2015-re tudják piacra dobni az atmoszférában évekig parkoló gépeiket. Míg az utasszállító repülőgépek 10-12 ezer méter fölé nem nagyon mennek, a Solara platformok 20 ezer méterről figyelnek majd. Ez fontos, hiszen minden ország egyedileg szabályozhatja légterét, jellemzően azonban egy bizonyos magasság felett nincsenek korlátok.  Az USA területén például 18 ezer méter fölött nincs szabályozás.

Azóta történt

  • A Facebook újra a régi

    A közösségi oldal visszakapta egy évvel korábbi ruháját, és jól áll neki.

  • A Facebook megveszi az Oculus VR-t

    A Zuckerberg-gőzhenger tovább menetel, egy kétmilliárd dollár értékű üzlet keretében a Facebook az év második felében megveszi az Oculus Rift VR-szemüveget fejlesztő céget. A közösségi oldal ezzel a hardverfejlesztésbe és gyártásba is belép.

  • Új kereső jön a Facebook mobilos verziójába

    A vállalat azt ígéri, hogy könnyen használható és okos alkalmazásával könnyedén lehet tájékozódni a tartalmakban.

Előzmények

  • Tovább terjeszkedne a Google Fiber

    A gigabites internet az év végére harminchét városban válna elérhetővé Amerika-szerte. Számos nagyváros, például New York, Boston, Washington sem fért fel azonban a listára.

  • A Facebook ma megújul – de a Google beelőzött

    A Facebook már korábban jelezte, hogy ma jelentik be a közösségi oldal új megjelenését, de a Google igyekezett ezzel versenybe szállni.