Fellebbez a magyar cracker

Fellebbez a svéd bíróság ítélete ellen az a magyar cracker, aki betört az Ericsson számítógépes rendszerébe és onnan bizalmas információkat szerzett meg – jelentette svéd forrásokra hivatkozva az AP hírügynökség. Richter Csabát a hónap elején ipari kémkedésért ítélték három év börtönbüntetésre. A fiatalember – ártatlanságára hivatkozva – beadványában az elmarasztaló ítélet visszavonását kéri.

Richter a tárgyalás során elismerte, hogy behatolt a svéd távközlési vállalat belső hálózatába, ám – állította – nem volt tudatában annak, hogy bizalmas információkhoz fért hozzá. A vizsgálat során elmondta, hogy tettével csupán fel akarta hívni a figyelmet az Ericsson számítógépes rendszerének biztonsági hibáira, és azok kijavítására ajánlatot téve – majd később zsarolással – próbált meg magának állást szerezni a cégnél.

A hatóságok szerint a megszerzett bizalmas információkat harmadik félnek nem adta ki, és együttműködő volt a kihallgatások során. A bíróság ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy a cselekmény – amennyiben az adatok rossz kezekbe kerülnek – nemzetbiztonsági kockázatot jelentethetett volna.

A betörésekre 2002 márciusa és 2004 júniusa között került sor. Miután közel egy éve figyelték, Richtert tavaly októberben tartóztatta le a svéd rendőrség, amikor egy az Ericsson nevében szervezett találkozóra hívták Malmőbe.

Előzmények