Félmilliárdos beruházásba kezdett az Artesyn Kft.

Mintegy 500 millió forintos fejlesztést indított el az elsősorban telekommunikációs és hardvergyártóknak tápegységeket készítő tatabányai Artesyn Hungary Elektronikai Kft. (A cég legnagyobb vevői között a Nokia, az Ericsson, a Sun és a Nortel is megtalálható.) Erre azért volt szükség, mert növekvő megrendeléseiket már csak a beruházás segítségével tudják teljesíteni, így viszont akár 50 százalékkal is emelkedhet az árbevétel. A kapacitásbővítéshez japán gyártmányú gépsorokat szerelnek fel – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Hoffmann Károly ügyvezető igazgató. A beruházással hosszú távon biztosítottá válik a tatabányai gyár működése.

Új termelő gépek és szerszámok beszerzése mellett a gyárat is átrendezik. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a floridai anyavállalat döntése értelmében a korábban Kínába áthelyezett tekercsgyártás miatt megüresedett részleget is hasznosíthassák. A tervek szerint augusztusban érkezik meg a komplett gépsor, amellyel már az idén megkezdik a termelést. Mindezen lépések mellett a dolgozói létszám bővítését is tervezik.

Az anyavállalat az Artesyn Technologies Ltd. egyébként – amelynek Amerikában, Kínában és Magyarországon működik gyára – összesen 6000 embert foglalkoztat. A napokban publikált tőzsdei adatok szerint az amerikai cég 2004 első félévében 212 millió dollár (mintegy 45 milliárd forint) árbevételt könyvelhetett el. Fontosabb viszont, hogy sikerült az előző év első felében termelt 10 millió dollár működési veszteséget ugyanekkora nyereséggé változtatni – mondta Hoffmann.

A tatabányai gyárban a közelmúltban történt termékváltás: a tekercsek és kábelek gyártásáról folyamatosan áttértek a magasabb technológia szintet képviselő és a nagyobb hozzáadott értéket biztosító tápegységek előállítására. Az átállást nagyrészt a dolgozók átképzésével oldották meg.

Azóta történt