Felszívta egy riválisát a Microsoft

650 millió dolláros licencmegállapodást kötött a Microsoft és az Inflection AI-startup, utóbbi dolgozóinak zömét is átvették.

Miközben sorra futnak be jelentések arról, hogy az USA és az EU egyre fokozódó trösztellenes akciói keretében gyakorlatilag az Apple-t és a Google-t is feldarabolnák (és a többi big tech céget is egyre több ügy kapcsán veszik elő); addig a Microsoft legutóbbi húzása biztosan nem nyugtatja meg a hatóságokat.

A Microsoft ugyanis 650 millió dolláros licencmegállapodást kötött az Inflection AI-startuppal, ezért cserébe használhatják a cég modelljeit, továbbá a dolgozói többségét és a társalapítókat (Mustafa Suleyman, Karen Simonyan) is átveszik a fogyasztói AI-t képviselő Microsoft AI részleghez. Ez utóbbit Suleyman vezeti majd.

Az AI-modellek az Azure felhőszolgáltatásba kerülnek, a pénzből pedig befektetőket fizet ki másfélszeres megtérüléssel az Inflection.

Sok AI-startupba ömlik a pénz az utóbbi időben, az Inflection többek között 1,3 milliárd dollárt kapott már a Microsofttól és az NVIDIA-tól. A saját modellekkel és Pi chatbottal rendelkező cég napi több mint 1 millió felhasználót számlál.

A szakemberek szerint a Microsoftra eddig is rossz szemmel néztek a hatóságok az AI-befektetései és AI-üzletei miatt, de most rontott a helyzetén a vállalat, mert úgy látják, a versenyt csökkenti ez a lépés.

Azóta történt

Előzmények