Felvidította a befektetőket a Hewlett-Packard

Napon belül több mint hét százalékkal is drágultak az egyesült államokbeli Hewlett-Packard (HP) Co. számítástechnikai óriáscég részvényei, miután a vállalat a vártnál jobb adatokat jelentett az üzleti év júliussal zárult - egyébként tipikusan gyenge - harmadik negyedére. A világ legnagyobb printer- és második legnagyobb személyiszámítógép-gyártójának árbevétele 9,9 százalékkal, 20,8 milliárd dollárra nőtt, ami 300 millióval több az elemzői konszenzusnál. A nettó nyereség ugyan 73 millió dollárra esett az egy évvel korábbi 586 millióról, de ennek az az oka, hogy a HP 988 millió dollár adót fizetett be 14,5 milliárd dollár külföldről repatriált nyereség után. E tételt nem számítva az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 36 centre javult az egy évvel korábbi 19-ről, meghaladva a 31 centes piaci várakozást.

A tavalyinál mintegy 10 százalékkal magasabb, 20,8 milliárd dolláros nettó árbevétel és a nem GAAP szerint számított 1,1 milliárd dolláros üzemi eredmény derűlátásra adhat okot a vállalat házatáján, ugyanis az elemzők várakozásainál valamivel jobbak a most nyilvánosságra került számok. Az árbevétel nagy része, 9 milliárd dollár az amerikai kontinensről származott, míg az Európát is magába foglaló EMEA-régióban 8,2 milliárd amerikai dollár az eladások értéke.

Elemzők szerint az adatok azt mutatják, hogy a menesztett Carly Fiorinát áprilisban felváltó Mark Hurd vezérigazgató alatt kedvező változások kezdődtek a HP-nél. Felhívják a figyelmet arra, hogy míg a Dell Inc. és a Gateway Inc. a PC-piaci árnyomásra panaszkodik, addig a HP PC-üzletága a tárgyidőszakban 163 millió dollárra javította nyereségét az egy évvel korábbi 23 millióról, miközben árbevétele 5,9-ről 6,4 milliárd dollárra nőtt. A második legnagyobb divízióban, a printergyártásban romlott ugyan a nyereség - 836-ról 771 millió dollárra -, az árbevétel viszont 5,6-ról 5,9 milliárd dollárra nőtt, így a HP jobban teljesített fő riválisánál, a Lexmark International Inc.-nél. A társaság üzeminyereség-rátája éves összehasonlításban 4,5-ről 5,7 százalékra bővült. Az árfolyam emelkedéséhez hozzájárult az is, hogy a HP a folyó negyedévre 44-47 centes EPS-prognózist adott ki, ami magasabb a 43 centes konszenzusnál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények