A posta szkenneli a leveleket, de minek?

Az nyilvánvaló, hogy a kommunikáció kereteinek, módszereinek igen komoly változását szemlélhetjük manapság, s ennek az átalakulásnak a hatalmas – legtöbbször: állami – postahálózatok a legnagyobb vesztesei, hiszen a papíralapú kapcsolattartás döbbenetes mértékben szorult vissza. (Teljesen eltűnni azért nem fog. Tökéletesen igaza volt hajdani tanáromnak annak idején, amikor azt mondta – főleg lányoknak címezve persze –, hogy soha ne higgyenek olyan szerelmes levélnek, amit írógéppel írtak; megöregedve, cinikusan, azt mondanám 2010-ben: ne higgy az e-mailben, a facebookosan, az iwiwesen írott vallomásnak – már ha egyáltalán igényed van erre).

A finn posta, illetve egy hozzá közel álló cég ugyanis azt találta ki (nem tudni, ki sugallta az ötletet), hogy „haladnak a korral”, ezért elindítottak egy kísérleti vállalkozást, melyben a résztvevő önkéntesek felhatalmazzák a postát, hogy a hozzájuk érkező, név szerint nekik szóló leveleket beszkenneljék, majd ezeket a szövegeket digitális formában, PDF-fájlként továbbítsák nekik elektronikus eszközeikre – természetesen személyre szabott, biztonságos fiókjukba.Ennek a megállapításnak ugyan ellentmond a felhasználói szerződés, mely arról beszél, hogy a már úgyis digitális formátumú leveleket kezeli a rendszer, ám ennek viszont nem sok értelme van, hiszen ezt bármelyik szolgáltató elvégzi, úgy hívják: e-mail. Nagyon úgy tűnik, hogy egy hagyományos szolgáltatásról van szó, ahol talán meggondolatlanul ajánlották fel a papírlevelek szkennelését.

Posti

A szolgáltatást kínáló állami tulajdonú cég, az Itella képviselője, Tommi Tikka szerint ez a biztonságos digitális postafiók teljesen más, mint az e-mail fiók, inkább olyan, mint a webes bankolás rendszere. Amint kifejtette, egy olyan „magas szinten automatizált” konvertáló rendszert alkalmaznak, mely maximálisan tiszteletben tartja a levéltitkot.

A kezdeményezést igen sokan támadják Finnországban, mivel egyfajta „finn KGB-t” látnak benne, ám a cég visszautasítja ezt a vádat, mivel szerintük a rendszerbe csak az lép be, aki jószántából teszi ezt, s a szerződés minden adatvédelmi törvényt tiszteletben tart: állításuk szerint a náluk dolgozók nem is látják a leveleket, hiszen minden munkát szoftverek, gépek végeznek.

Az áprilisban indult próbaüzemhez egy finn régióban 126 háztartás és 20 cég csatlakozott. A vállalkozás vezetői hangsúlyozzák, hogy kísérletről van szó, s még ők sem tudják, hogy sikeres lesz-e, érdemes lesz-e kiterjeszteni.

Előzmények