Pörög a Firefox: már kipróbálható a 6-os és a 7-es is

A Mozillát sok kritika érte a Firefox fejlesztése kapcsán tapasztalt késedelmek miatt, pontosabban amiatt, hogy szinte sosem tartják az ütemtervet, a céldátumok kapcsán már szinte senki sem számított arra, hogy addigra valóban el is készül az adott változat. Nemrég – nemcsak emiatt – átalakították az ütemezési beosztást, szerkezetileg is megváltozott fejlesztési menet, s eddig úgy tűnik, valóban komolyan gondolták, ugyanis alig jelentették be a következő fő verzió, a Firefox 5 bétájának megjelenését, gyakorlatilag ezzel egy időben már közölték azt is, hogy elérhető a 6-os verziónak a béta előtti, „Aurora”-változata, illetve a 7-es kipróbálható a korai fejlesztői állapotban („Nightly”). Ez a korábbiaknál gyorsabb és feszesebb tempót jelez, amire szükség is van, ha ígéretük szerint a 7-es végleges verzióját az év végén nyilvánosságra akarják hozni. Az 5-ös várhatóan egy hónap múlva éri el a „final” állapotot.

A felgyorsult fejlesztésnek örvendező vezető mérnök, Asa Dotzler Twitter-bejegyzésben értesítette a felhasználókat, de a kevésbé tájékozott felhasználók figyelmét felhívja arra, hogy az átlagos végfelhasználók sikeresen csak a bétát tesztelhetik, az „Aurora” és a „Nightly” erősen fejlesztői állapotot jelez, a szakembereknek, a gyakorlott felhasználóknak érdemes megnézniük. Ha az új ütemtervet tartják, akkor június 21-én, az 5-ös végleges változatának megjelenésekor „mindenki egyet lép előre”: a 6-os akkortól bétaként lesz elérhető, a 7-es pedig már az Aurora-változatban.

A 6-os Aurora a kiadási megjegyzések szerint több fontos új lehetőséget is tartalmaz: elődeinél szorosabban támogatja a webes szabványokat, a felhőalkalmazások elkészítését könnyíti meg többek között a HTML5, a 3. szintű DOM és az úgynevezett „server-sent events” támogatásával. Emellett a program gyorsabban indul, javult a plug-in-kompatibilitása, és több lehetőséget biztosít a személyes adatok védelmének területén is. A Firefox Aurora feltelepítői 24-48 órán belül kapják meg automatikusan az aktuális frissítéseket, a tesztelést egy külön e célra kialakított menü is segíti.

Azóta történt

Előzmények