Firefox: közel az egymilliárd letöltés

Firefox-milliárdA böngésző fejlesztését koordináló Mozilla Corporation szerint a Firefox letöltésszámlálója hamarosan átlépi az 1 milliárdos értéket. A „hivatalos letöltésmérő” azt mutatja, hogy a szoftver különféle verzióit annak 2004. novemberi premierje óta hányszor töltötték le, az adatból a browser felhasználói bázisának nagyságára következtetni nem lehet. Azért sem, mert értelemszerűen külön letöltésnek számolja, ha egy felhasználó több példányban töltötte le a programot, ahogy azt is, ha a meglévő verziót az automatikus frissítést meg nem várva manuálisan frissítette. Egyedül az automatikus frissítések nem szerepelnek az összesítésben.

Amint a PC World beszámolójából kiderül, a Mozilla eredetileg úgy kalkulált, hogy az egymilliárdos küszöböt valamikor a hétvégén lépik át, egy rajongói oldal becslése szerint azonban ez már ma délután, magyar idő szerint fél öt körül megtörténik. Hírünk írásának idején a számláló 999 485 716-on áll.

Az eredetileg Phoenix, majd Firebird kódnéven fejlesztett Firefox 1.0-s verziója 2004. november 9-én jelent meg. Az azóta eltelt közel öt évben a böngésző a korábban domináns Microsoft Internet Explorer erős riválisává nőtt: globális szinten a piaci részesedése 31 százalék körül van, de például Magyarországon több mint 50 százalékos.

A Mozilla szeretné megünnepelni a mérföldkő elérését, amelyről egy, várhatóan hétfőn induló, dedikált weboldalon részletekkel is fog szolgálni.

Azóta történt

Előzmények