Piacra lépett a Firefox OS

Két évvel ezelőtt indult a Mozilla egy új kísérleti projektje, a Boot2Gecko. A projekt célja lényegében egy új mobiltelefon-platform építése volt, amely a már meglévő Linux-alapú, Android kernelre építette rá a Mozilla Gecko elnevezésű böngészőmotorját. Ez az asztali Firefox és az Androidon is használható mobil Firefox motor lett az időközben Firefox OS-re keresztelt rendszer lelke. Így született meg az a mobiltelefonos operációs rendszer, amely kizárólag a web nyelvén programozható, azaz a már jól ismert HTML5, JavaScript és CSS3 segítségével készíthetők rá webappok. A WebAPI segítségével a telefon speciális egységei elérhetőek, könnyedén, JavaScriptből. Ráadásul a komponensek egy része már jó ideje elérhető, példaként a GeolocationAPI-t lehetne felhozni, amely már rég óta része a modern böngészőknek.

firefox os

Webappok készítése és terjesztése könnyű, a mostani mobiltelefonos platformokra dolgozók közül a legtöbben érthetnek hozzá, nagyjából 8 millió fejlesztő. Eleve nagyon sok weboldalnak van mobilos verziója, amely minimális vagy kevés fejlesztés után tökéletesen használható webalkalmazássá válik a Firefox OS telefonokon.

zte

A web lett az első számú állampolgár, nem csak az online életünkben, hanem a telefonjainkon is. Az OpenWeb komponenseiből felépített weboldalak – vagy most már webappok – széles tömegek számára elérhetőek, akár Firefox OS-ről, akár a Firefox androidos verziójáról, vagy a Firefox asztali változatáról; Linux, Windows és Mac OS X alatt is, néhány konkurens böngészőből is. Egy jól megírt webappal az az eszközök nagy része elérhető. A most kapható készülékek kicsik, okosak, szerethetőek, és az elszánt Mozilla közösség révén elevenen fejlődnek.

alcatel

A Geeksphone fejlesztői telefonjai mellett már rajtra készen várakoznak az ALCATEL ONE TOUCH Fire és a ZTE Open mobiltelefonjai.

Hirdetés

Az első ajánlat a felhasználóknak:

„Movistar to offer the ZTE Open for €69, including €30 of balance for prepaid customers and a 4GB microSD card.”

Firefox OS

Eközben egyre több cég sorakozik fel a Firefox OS mögött, mert ők is szükségesnek érzik a nyitottságban és az innovációban rejlő lehetőséget. Nyilván ezeket a vállalatokat inkább anyagi érdekek mozgatják és nem csak a Mozilla Kiáltványban megfogalmazott elvek, de az a jó üzlet, ami mindenkinek jó.

A Firefox OS tartalmaz minden olyan elemet, amit egy telefontól alapvetően elvárunk kiegészítve közösségi képességekkel, internetkapcsolat nélkül is működő térképpel, a navigáció minden formájával. Az egész rendszer úgy lett megtervezve, hogy a szabványos HTML5 képességeit kihasználva, netkapcsolat nélkül is biztosítsa az elvárható szolgáltatásokat. Érdekes módon sokan feltételezték a készülékek megtekintésekor, hogy csak online módban működőképes, de mindenkit megnyugtathatunk, offline is épp oly működőképes a készülék és akár a navigáció is, ha a térképet előre letöltöttük.

Firefox OS

A Firefox Marketplace alkalmazásból letölthetjük az általunk igényelt további alkalmazásokat. Ezen alkalmazások egy része ingyenes, más része nem, néhányuk alkalmazáson belüli fizetéssel is működik, amelynek megoldása is jellemzően nyílt, így a fizetési módok skálája is széles, a bankkártyás és PayPal fizetési módtól kezdve a mobiltelefon-szolgáltatói számlával kiegyenlítéséig. Így is csökken a kiszolgáltatottság "Mammon ikrei" (azaz az Apple és a Google) felé. Ráadásul a Marketplace, akár csak a Firefox OS is nyílt forráskódú, így bárki számára elérhető, felhasználható.

Firefox OS

 

A másik érdekesség a bal oldalon elérhető Adaptív alkalmazáskereső, amely az everything.me szolgáltatásán keresztül biztosítja a helyi és globális tartalmakat.

A kobak.org nyomán, pár érv Christian Heilmann tollából:

  • a FirefoxOS végre lerombolja azt a tévhitet, hogy csak a gazdagoknak lehet okostelefonja és folyamatos internetkapcsolata. Új telefon? Mobilnet? Előfizetéssel, jó borsos áron eddig is elérhető volt. A Firefox OS telefonok PrePaid (kártyás) csomagokban is elérhető áron kaphatóak.
  • a FirefoxOS nem igényel folyamatos és gyors internetkapcsolatot. A Firefox OS elsőként meglépte azt, amit sem Androidon, sem iOS platformon nem mertek. Nincsenek natív appok, minden HTML és CSS és JavaScript. Így az appok sokkal kisebbek, nem kell óriási alkalmazásokat letölteni.
  • a Firefox OS maga az internet a zsebedben. Firefox és kész. A tűzróka intéz mindent a háttérben. Természetesen a hardveren és a Linux kernelen kívül, ami alatta fut.
  • a Firefox OS fejlesztőbarát. HTML5, és indulhat a fejlesztés. Nem kell különböző programnyelvekkel, SDK-val egyéb trükkökkel vacakolni. Minden operációs rendszeren, mindenkinek működik.
  • a Firefox OS appok az interneten laknak. A piactér mindenki számára elérhető. Itt vannak az appok, s bárki megtalálja rajta az alkalmazásokat pillanatok alatt egy egyszerű kereséssel. Ez eddig nem is lenne nagy dolog, hiszen valami hasonló van Androidon és iOS-en is. A lényeges különbség, hogy a fejlesztőknek nem kell bekerülési díjat fizetni.
  • a Firefox OS nem figyeli minden koppintásodat. Nincs PRISM, nincs kötelező regisztráció, fizetés, egyéb extra „költség”.

A Mozilla és több együttműködő partnere bejelentette, hogy az első körben megjelölt célországok közül Spanyolországban hivatalosan piacra került a Firefox OS. Majd jön a többi ország is sorban: Lengyelország, Brazília, Kolumbia, Venezuela, Portugália, Montenegró, Szerbia és Mexikó. Hazánkba ősszel érkeznek a szolgáltatók révén a telefonok. A Telenor appfejlesztő versenyt is hirdetett, amelyhez a Firefox OS kisokos linkgyűjteményt ajánljuk. A most következő időszak izgalmas és pezsgő lesz számunkra, nem csak a Firefox OS miatt, hanem a hamarosan megjelenő magyar nyelvű Firefox for Android miatt is (béta verzió letöltése), így nem is csoda, hogy továbbra is várjuk egyre bővülő csapatunkba az önkénteseket.

Azóta történt

Előzmények