Firefox OS szakmai nap – beszámoló és az előadások

Növekvő érdeklődés, lelkes közösség

Május utolsó napján a Mozilla támogatásával, a Pentaschool szervezésében és támogatásával egész napos szakmai napra invitálta a Mozilla hazai önkéntes közössége a frontend programozásban járatos, a Firefox OS-re történő fejlesztés után érdeklődő szakmabelieket. Az érdekes platformnak és a színes szakmai programnak köszönhetően közel 100 ember részvételével zajlott az ingyenes rendezvény. Jól mutatja a Firefox OS rendszer iránti növekvő érdeklődést, hogy a résztvevők száma 30%-kal haladta meg a tavalyi hasonló rendezvények (Mozilla Hétvége, Mozilla Hétvége #2, Firefox OS Workshop) legnagyobb látogatószámát.

Firefox OS

A program összeállításának oroszlánrészét Karóczkai Krisztián vállalta magára, a magyar változat munkatársai voltak: Szalai Kálmán, Szmozsánszky István és Úr Balázs a hazai közösség részéről. A Mozillát Piotr Zalewa képviselte. Balázs feladata volt az előadásokkal egy időben zajló HackerSpace rendezvény vezetése, amely gyakorlott Firefox OS-fejlesztők számára nyújtott közös kódolási és tapasztalatmegosztási lehetőséget. A szakmai nap szellemiségét követve a szervezők közzé tették az előadások diáit. Sajnos az előadásról videófelvétel nem készült. Képek a Facebook-on és a Flickr-en.

A részletes program az előadásokkal

Helló world” helyett

Röviden áttekintettük a Firefox OS platformot felhasználói és fejlesztői oldalról. Megnéztük, milyen eszközökkel és környezetben tudunk majd alkalmazásokat készíteni. Áttekintettük az alkalmazásleíró (manifest.webapp) szerkezetét. Az ilyenkor szokásos „Helló Firefox OS” helyett megnéztük, hogyan tudunk olyan kinézetű alkalmazásokat készíteni, mint amilyenek gyárilag is vannak a telefonon.

Élet költözik az alkalmazásokba

Események kezelése JavaScript és jQuery környezetben. Megnéztük, hogyan tudjuk észlelni a különböző felhasználói interakciókat, ezekre hogyan tudunk reagálni. Majd amikor ezt már profi módon elsajátítottuk, akkor részletesen áttekintettük a beharangozó videóban elkészített „2048 Mega” alkalmazást.

Device API

Hardverfunkciók elérése közvetlenül JavaScript segítségével. A képernyőtájolás, a vibrációs motor vezérlése és a geolokalizációs eszközök megismerése után, késztettünk egy egyszerű, giroszkóppal irányítható játékot.

RókAdat

A különböző adatok tárolásától mobil környezetben sem menekülhetünk meg. A HTML Storage, a File-kezelő és az ObjectStore API-k lehetőségeinek megismerése után, készítettünk egy olyan alkalmazást amely segítségével nyomon tudjuk követni mikor mire költjük el a pénzünket…

Nagyvilági kapcsolatok

Gyakori eset, hogy egy-egy mobilalkalmazás nem csak a telefon erőforrásait veszi igénybe, hanem valamilyen szerveroldali szolgáltatásokat is. JavaScript-környezetben erre legkézenfekvőbb megoldás az AJAX. Néhány példán keresztül áttekintettük, hogyan is lehet ezeket a megoldásokat beépíteni az alkalmazásainkba, legyen szó egy egyszerű hitelesítésről, vagy valamilyen összetettebb feladatról.

Ezzel még telefonálni is lehet?

Mivel ez a nap egy mobil telefonos platform megismeréséről szól, áttekintettük azokat a megoldásokat, melyek segítségével alkalmazásaink olyan klasszikus funkciókat vehetnek igénybe, mint például a hívások és SMS-ek kezelése.

Központi adatgyűjtés helyett

A Firefox OS egy korlátok és kötöttségek nélküli alternatíva a jelenlegi mobilos operációs rendszerek világában. Ezért nem vagyunk arra kényszerítve, hogy adatainkat egy előre meghatározott szolgáltató felhőjébe szinkronizáljuk a telefonunkról. A nap végén éltünk ezzel a lehetőséggel és a telefonkönyvünket kiexportáltuk egy számunkra szimpatikus tárhelyszolgáltatóhoz. Végül az elkészült alkalmazást feltöltöttük a Firefox OS Marketplace-re.

Firefox fejlesztői eszközök és a keresztplatformos fejlesztés Cordova segítségével

Ebben az angol nyelvű előadásban bemutatásra került a Firefoxba épített fejlesztői eszközök széles tárháza, és az is, hogy ezeket a jól ismert eszközöket miképpen lehet felhasználni a Firefox OS-re történő fejlesztésre, kezdve a Firefox OS szimulátor használatától, az eszközön történő „on-line” szerkesztésig és tesztelésig. Bemutatásra került a JSFiddle is, amely a közösségi kódolást hivatott segíteni.

Összegzés és folytatás

Az egész napos szakmai tréning programja sok-sok embert vonzott az eseményre és örömünkre szolgált, hogy hallgatóság nagy része egész napos figyelmével tüntette ki a rendezvényt. A sok hasznos információt és a jó hangulatot előadóink biztosították, a tanuláshoz szükséges energiát pedig a Mozilla támogatásával juttathattuk el pizza formájában a vendégeknek. Az elhangzott információk remélhetően hamarosan beépülnek az újonnan készült webalkalmazásokba. Addig is szeretném az olvasók figyelmébe ajánlani a PentaSchool által szervezett következő Firefox OS-szel kapcsolatos oktatási időpontokat: http://firefoxos.pentaschool.hu/workshop

Természetesen továbbra is jelenkezünk majd még közösségi Firefox OS Workshopokkal is, valamint őszre igazán érdekes előadások, új készülékek és fejlesztői találkozók várhatók, amelyek a Magyar Mozilla Közösség szervezésében vagy részvételével fognak megvaló

Azóta történt

  • Magyar cég fejlesztése került a Mozilla kódjába

    A Prezi kérésére az EU Edge választotta alapnak a Shumway projektet a Flash kiváltását segítő technológiához, de a végeredményből a Mozilla és a közösség is profitál.

  • Segítség! Baj van! De van megoldás…

    A UNICEF és a Telenor együttműködésének köszönhetően már Firefox OS rendszerű okostelefonokon is elérhető a HelpAPP alkalmazás, amely az erőszakos helyzetek felismerésében, elkerülésében és kezelésében segíti a gyerekeket.

  • Újabb események, amelyeken ott lesznek a Mozilla önkéntesei

    Igyekeztünk izgalmas témákat, nagyon jó nemzetközi előadókat hívni a már ismert hazai előadók mellett; és őszintén el kell mondanom: egész izgalmas lesz az ősz Mozilla-szempontból.