Fizessenek a spammerek! – De ki számít spammernek?


Gordon Dicknek elege lett a spamekből, s úgy döntött, komolyan felveszi a küzdelmet e levelek küldői ellen. A harmincéves IT-tanácsadó beperelt egy céget, amely egy darab(!) nem kért levelet küldött neki, s a bíróság a javára döntött, 750 font (körülbelül 273 ezer forint) kártérítést ítéltek meg neki.

A sikeren felbuzdulva Dick elindított egy honlapot (mottója: Fizessenek a spammerek! – Make the Spammers Pay!), hogy segítse azokat, akik az ő példáját követve szintén eljárásokat kívánnak indítani a spamek küldői ellen. A cég viszont, amelyet Dick beperelt, s akiktől egy reklámlevelet kapott, tagadja a spam küldését, s elítéli a férfi akcióját, mondván: egy bevett marketingeszköz használatától kívánja a cégeket elrettenteni.

Gordon Dick akciója feltehetően nagy vitákat fog elindítani: hogyan használhatják a vállalkozások az e-mailt mint marketingeszközt, anélkül hogy megsértenék a spameket tiltó törvényt. A jelenlegi európai szabályozás szerint egy vállalat csak akkor küldhet a marketingjébe tartozó e-mailt valakinek, ha a címzett előzetesen beleegyezett ebbe.

A Dickkel szemben vesztes internetes cég, a Transcom azzal védekezett, hogy az ő levelük korántsem spam volt, hanem egyetlen, évente egy alkalommal kiküldött értesítő, melyet minden ügyfelüknek elpostáznak. William Smith, a társaság igazgatója emellett azzal is érvelt, hogy Dick címe figyelmetlenségből került bele az adatbázisukba, egy olyan, nagy csoportnak küldött e-mailből, mely tartalmazta az ő címét is. Smith hangsúlyozta még azt is, hogy a felperes valójában nem nyerte meg a pert, hanem ők maguk mondtak le az eljárás folytatásáról, hogy ne növeljék tovább a perköltséget. Szerinte megnyerhették volna a pert, de nem akartak egy elhúzódó eljárásban 50 ezer fontot kifizetni az ügyvédeknek, hogy elkerüljék a 750 fontos kártérítést. Smith a továbbiakban is határozottan visszautasítja a spamküldés vádját, eddigi gyakorlatukat nem adják fel, továbbra is küldenek marketingcélú leveleket ügyfeleiknek. A spam szerinte sem elfogadható, de a harcnak a gyógyszereket, szexuális szolgáltatásokat és fogyasztó tablettákat kínáló ezernyi spamküldő ellen kellene irányulnia, akik nyilvánvalóan megszegik a törvényeket.

Azóta történt

Előzmények