A NAV bezáratja a Flippermúzeumot

Körülbelül egy éve egy olyan intézmény nyitotta meg kapuit Budapesten, mely a régi játékok rajongóinak kínált exkluzív bemutatót: a Flippermúzeum. A magas színvonalú interaktív kiállítás híre gyorsan terjedt, rövid időn belül már a főváros legjobb múzeumának tartották, és a világ szinte összes hírügynöksége riportban számolt be róla.

Ám a múzeum alapító-tulajdonosa tegnap a Facebookon angolul és magyarul is arról számolt be, hogy a Flippermúzeumot nagy valószínűséggel hamarosan be kell zárni, mivel a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya szerint „az összes gépet el kell szállítani a helyszínről, mert szerintük a szerencsejáték-törvényt olyan mértékben sérti az intézmény, hogy csak ez lehet a megoldás.”

A helyet rajongók tartják fenn, megszabott, fix belépőt kell fizetni, a játék nem kerül pénzbe.

Ellenőrzés és bírósági eljárás

Pálfi Balázs részletesen beszámol az ellenük tartó eljárásról, és ebből kiderül, hogy bár a közvetlenül a megnyitás után tartott első ellenőrzés után sikeresnek látszó egyeztetéseket folytattak a felügyelettel, júliusban egy olyan határozatot kaptak, mely ezeknek ellentmondott. Emiatt bírósághoz is fordultak, a tárgyalás a jövő hónap közepén lesz, de a felügyeletnél „az elmúlt időszakban több olyan kemény, a működést ellehetetlenítő kérvényt adtak be a bíróságnak, hogy a pozitív elbírálás esélye a minimálisra csökkent”.

Mit akar a NAV? Pálfi utal erre is: „Természetesen amennyiben sikerülne a NAV Szerencsejáték Felügyelettől, korábbi informális gondolataikat megerősítve, bármilyen hivatalos dokumentumot kapni arról, hogy a jogszerű működésnek nem feltétele az éves szinten több tízmillió forintra rúgó kiszabott tehertétel, a Flippermúzeum a továbbiakban is itthon életben tudna maradni.”

Pedig egyéb állami szervek kifejezetten támogatták a múzeumot: „az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott engedély szerint muzeális közintézményként működhetünk, tagjai lehetünk a Műszaki Örökség Programnak, szakmailag is megbecsülik az intézményt. Vannak megkereséseink múzeumoktól közös kiállítás ügyében, és a tavalyi év végén már egy közösségi térben lehettünk jelen a veszprémi Laczkó Dezső Múzeummal egy gyermekkiállításon…”

Egyedi, páratlan gyűjtemény

A tavaly április 10-én megnyitott múzeumban 130 gép található egy helyen, és a modern játékok mellett egészen régi, fából készült darabok is akadnak, nem is beszélve a különböző Pacman gépekről, a kosárlabdagépről, a bowling gépről és a fapuskával lövöldözős játékokról. A gyűjtemény egész Európában egyedinek számít.

Pálfi Balázs akkoriban egy interjúban elmondta, hogy körülbelül 5 éve gyűjti a flippereket, az első darabot a Vaterán szerezte be, és az élmény meghatározta életét. Az évek során olyan sok gépet gyűjtött össze, hogy valószínűleg már csak a tárolás megoldása miatt is kénytelen volt múzeumot nyitni.

A múzeumban a gépek időrendben és gyártók szerint vannak csoportosítva. Például látható a flipper őse (ami inkább egy fatáblára hasonlít) 1871-ből, néhány fából készült különlegesség 1932-ből, illetve az első magyar flippergép 1947-ből, amelynek az egyik különlegessége, hogy oldalt helyezkednek el a terelőkarok. De a gyűjteményben végigkövethetőek az 1960-as években történt flipperforradalom nyomai, amikor az addig csak szimplán felvillanó számokat felváltották a forgó számok, majd a 70-es évek újdonsága, amikor az évtized vége felé például átálltak a digitális kijelzőkre.

Azóta történt

Előzmények