Az angol fociliga buktatta le a csaló szolgáltatót

Ahol a nagy pénz mozog, ott nagy erővel lépnek fel azok ellen, akik ezt meg akarják csapolni.

Mind a hagyományos, mind az online tartalomszolgáltatók legjövedelmezőbb üzletága a sportközvetítések, és – ahogy ezt mindenki nap mint nap tapasztalhatja – itt sokkal keményebb, gyorsabb és hatékonyabb a kalózadások elleni fellépés, mint bárhol máshol.

Ezt bizonyítja az is, hogy a Premier League üzleti menedzserei egy olyan vizsgálatot kezdeményeztek, mely most eredményre is vezetett: a spanyol rendőrség fellépett egy olyan szolgáltató ellen, mely állítólag az egyébként kemény pénzbe kerülő sportesemények megtekintését saját tarifával elérhetővé tette előfizetői számára úgy, hogy nem állapodott meg a jogtulajdonossal.

A rendőrség beszámolója szerint a malagai bázisú szolgáltató az előfizetéseket a dél-spanyolországi tengerpart turisták által kedvelt területén, kocsmákban, szállodákban, illetve magán előfizetőknek értékesítette. Egyelőre még senkit nem tartóztattak le, a házkutatások még tavaly szeptemberben történtek, akkor lefoglaltak informatikai eszközöket, ám eredményekről még nem számolhatnak be, mivel a vizsgálat folyik.

Annyit lehet tudni, hogy két olyan embert, akik közreműködtek a szolgáltatás működtetésében, a brit hatóságok a „szellemi tulajdon megsértésének” gyanújával vádolnak, de egyelőre megnevezni még nem akarják őket.

A Premier League szóvivője közölte, hogy üdvözlik a történéseket, mivel ők olyan üzleti modellben dolgoznak, ahol a felhasználók számára akkor tudják biztosítani a magas színvonalú tartalmat, ha a jogokat nem sértik meg, csak akkor finanszírozhatóak a sportok költségei, ha bevétel is keletkezik.

Azóta történt

Előzmények