Föltámad az EDR-projekt?

Újabb jelét adta a kormányzat annak, hogy felébredhet Csipkerózsika-álmából a készenléti szervek kommunikációját biztosító EDR-rendszer bevezetéséről szóló projekt. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) várhatóan még az idén pályázatot ír ki a megvalósítására.

Újra nekigyürkőzhetnek a földfelszíni, zártláncú, digitális rádió-távközlési rendszer (EDR) kiépítésére és az azon történő szolgáltatás nyújtására vállalkozó cégek, a MeH ugyanis megjelentette azt az előzetes közbeszerzési tájékoztatót, amely alapján várhatóan az idén pályázatot hirdet a megvalósításra.

A potenciális cégek – mint például a Nokia, a Motorola, a Siemens és az Antenna Hungária – már korábban is startra készen álltak, s a pályázat tartalmától függően különböző nagyságrendeket jelöltek meg a beruházás költségeként. Egyes vélemények szerint 50 milliárd forintba kerül az EDR kiépítése, mások szerint 20 milliárdból is kihozható.

Kérdés, hogy a piaci szereplők mennyire vehetik komolyan a MeH mostani szándékát. Az EDR, vagyis a készenléti szervek – a Belügyminisztérium, az Országos Mentőszolgálat, a VPOP, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a nemzetbiztonsági szolgálatok, s esetleg még a Paksi Atomerőmű és a Ferihegyi repülőtér – kommunikációs igényeit kiszolgáló rendszer bevezetésének előkésztése már több mint tíz éve napirenden van, ám az elmúlt években annak ellenére sem történt érdemi lépés e téren, hogy erre az Európai Unió is kötelezi az országokat. A legutolsó érdemi fejlemény is többéves múltra tekint vissza: az Orbán-kormány regnálásának utolsó évében már majdnem kihirdették a győztest, ám az utolsó pillanatban megfeneklett a pályázat. Ezután az új kormány új koncepcióval állt elő: nem az állam építtetné ki és üzemeltetné a rendszert, hanem az állam különféle szervei vásárolnák meg a pályázat nyertesétől a szolgáltatást. Ennek éves költségét azonban annak idején nem árulták el.

Tavaly az informatikai tárca előkészítette ugyan a pályázatot, ám a novemberre ígért tender mégsem jelent meg. (Erről előzetesen annyi derül ki, hogy a nyertesnek nemzetbiztonsági okokból új vállalatot kellett volna létrehoznia.) A közelmúltban az informatikai tárcától a MeH-hez került a projekt, a korábbi felelőst, Pesti Istvánt pedig kormánybiztossá nevezték ki. Az előzetes pályázati tájékoztató szerint a nyertesnek egy országos kiépítésű hálózaton kell majd szolgáltatást nyújtania, s a rendszernek legalább 42 ezer rádióterminál kiszolgálására kell alkalmasnak lennie.

Azóta történt