Folytatódik a Novell-Microsoft per

Maryland állam bírósága elutasította a Novell négy vádpontját abban a perben, amelyet a Microsoft ellen indított a WordPerfect és a Quattro Pro ügyében. A benyújtott kereset két pontját azonban megalapozottnak találták, így a per folytatódik.

A Novell tavaly novemberben fordult újra bírósághoz, röviddel azután, hogy a NetWare operációs rendszerrel kapcsolatos trösztellenes eljárásban 536 millió dollár ellenében peren kívül egyezett meg a Microsofttal. A WordPerfect és a Quattro Pro ügyében azonban akkor nem jutottak dűlőre a felek. A vád szerint a Microsoft piaci monopóliumát használta fel annak érdekében, hogy a WordPerfectet kiszorítsa a piacról, és a Windows fejlesztése során technikai információk visszatartásával nehezítette meg a szövegszerkesztő program új verzióinak kifejlesztését.

A WordPerfect volt a legelterjedtebb szövegszerkesztő a ’90-es évek elején, a személyi számítógépek több mint felén ezt használták akkoriban. A Quattro Prohoz hasonlóan csak rövid ideig volt a Novell tulajdonában, 1994-től 1996 márciusáig, amikor 170 millió dollárért eladták a Corelnek – azonban a ’94-es összeolvadáskor még egymilliárd körülire becsülték a programcsomag értékét. A Microsoft Word megjelenésével a WordPerfect piaci részesedése 10 százalék alá esett vissza.

A bírósági eljárást a korábbi Microsoft elleni trösztellenes perekben felmerült bizonyítékok alapozzák meg. Ugyanakkor a szoftveróriás védekezése szerint a WordPerfect és a Quattro Pro már akkor hanyatló fázisban volt, amikor a Novell megszerezte őket, a további lemaradás pedig "hibás üzleti döntések és rossz menedzselés következménye volt".

Azóta történt

Előzmények