Újra Gates a leggazdagabb


William H. Gates

A pénzügyi válság érzékenyen érinti a leggazdagabbakat is. A Forbes magazin tegnap publikálta a világ dollármilliárdosait számba vevő ranglistáját, melyről a hitelkrízis 332 nevet húzott ki. Arra 2003-ban volt utoljára példa, hogy csökkenjen a milliárdosok száma, ilyen mértékű fogyásra azonban a lista közel negyedszázados történetében még soha. Ma a világon 793 ember mondhatja magát a legvagyonosabb elit tagjának. De nemcsak kevesebben vannak, jóval szegényebbek is a világ krőzusai: összesített vagyonuk egy év alatt 2 billió dollárral, 2,4 billió dollárra apadt, és átlagosan javaik értékének 23 százalékát bukták el.

Bill Gates, a Microsoft alapítója 18 milliárd dollár veszített, megmaradt 40 milliárdos vagyona mégis elég volt arra, hogy visszanyerje a világ leggazdagabb emberének járó címet. A tavalyi első, Warren Buffett befektetési mogul ugyanis még ennél is többet, 25 milliárdot bukott, köszönhetően javarészt annak, hogy a Berkshire Hathaway holding – melynek vezérigazgatója és legnagyobb részvényese is egyben – az elmúlt 12 hónapban közel 50 százalékot veszített az értékéből. Szintén 25 milliárd dollárral lett szegényebb a harmadik helyre visszacsúszó mexikói Carlos Slim Helú. Buffett vagyona 37 milliárd dollár, Helúé 35 milliárd.

A Forbes vezérigazgatója, Steve Forbes a számokat kommentálva a Reuters-nek azt mondta, hogy bár nem szokás a milliárdosokat sajnálni, kárörömre sincs ok, mert ahol a leggazdagabb vállalkozóknak rosszul megy, ott másnak is. „A milliárdosoknak nincsenek kenyérgondjai, de ha csökken a számuk, és nem születnek újak, az azt jelenti, hogy a többieknek sem fenékig tejfel az élet” – magyarázta.

Azóta történt

  • 1983. március 29.

    Az Egyesült Államokban megjelent a noteszgépek egyik úttörője, a TRS-80 Model 100. Az 1100–1400 dollárba kerülő gépnek 240×64 pixeles kijelzője volt, négy AA elemmel 18 órán át működött, beépített adattárolója nem volt, extraként külső 5,25-ös floppymeghajtót lehetett kapni hozzá. A legenda szerint ez volt az utolsó gép, aminek a szoftverének elkészítésében Bill Gates maga is részt vett, mielőtt elindította saját vállalkozását.

  • 1975. április 4.

    Egyre szorosabbra fonódó munkakapcsolatukat a 19 éves Bill Gates és a 22 esztendős Paul Allen azzal pecsételik meg, hogy elhatározzák: formalizálják közös tevékenységüket, és Micro-soft néven társaságot alapítanak. Szigorúan véve e nap a számítástechnikai óriás valódi születésnapja.

Előzmények