Nem függesztik fel az állami mobilszolgáltatót

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a már piacon lévő mobilszolgáltatók azon kérését, hogy az ítélethozatalig függesszék fel a januárban lezárult frekvenciaaukció állami konzorciumot nyertessé nyilvánító határozatának végrehajtását – értesült a Napi Gazdaság. A döntés nem az eljárás végét jelenti, csupán azt, hogy a folyamatban lévő eljárás alatt folytathatja működését az azt MPVI Mobil néven csak nemrég elkezdő társaság.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által lebonyolított 900 MHz-es árverés eredményét a Magyar Telekom és a Telenor bíróság előtt támadta meg. (Azt, hogy a Vodafone élt-e a jogorvoslat e lehetőségével, a vállalat nem árulta el.) Keresetében mindkét operátor kérte a Fővárosi Törvényszéktől a jogerős határozat állami konzorciumot nyertessé nyilvánító rendelkezésének és egyes kapcsolódó rendelkezéseknek a hatályon kívül helyezését, valamint e rendelkezések végrehajtásának felfüggesztését.

Lapunknak az ügyre rálátó iparági források megerősítették a Napi Gazdaság értesülését, azaz hogy a bíróság ez utóbbi kérést elutasította. Azt nem tudni, hogy a két mobilszolgáltató keresetét összevontan vizsgálja el a Fővárosi Törvényszék, de úgy tudjuk: legalább az egyikük megapta a döntésről szóló végzést. A kérés elutasítása azt jelenti, hogy az MPVI Mobil zavartalanul folytathatja a tevékenységét az eljárás idején is. A hírt a Telenor és a Magyar Telekom nem kívánta kommentálni.

A győztes konzorcium tagjai, a Magyar Villamos Művek, az MFB Invest és a Magyar Posta által megalakított MPVI Mobil nemrég tartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját. Ezen a társaságot képviselő vezetők, Kalmár István, az igazgatóság elnöke és Schmidt Pál igazgatósági tag kevés konkrétumot árultak el. Az ugyanakkor elhangzott, hogy a 3G- és 4G-hálózatot is tervező MPVI széles felhasználói bázist igyekszik megszólítani, és a sajtóban megjelent találgatásokkal szemben nem csupán az államigazgatásból szeretne ügyfeleket verbuválni. Az is kiderült, hogy a szolgáltatás márkaneve nem MPVI lesz.

A formálódó állami mobilszolgáltatónak először roamingszolgáltatói szerződést kell kötnie a már piacon lévő három szolgáltatóval, hogy azok infrastruktúrájának igénybevételével meg tudja kezdeni a működését. A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy egyelőre csak kapcsolatfelvétel történt, a tárgyalások megkezdése később várható.

Ezzel egyidejűleg ugyanakkor hozzá kell fognia a cégnek saját hálózata építéséhez is. Az idei év végéig Budapest meghatározott területén kell biztosítania lefedettséget, 2014 végéig pedig ezt ki kell terjesztenie minden, legalább 30 000 fő lakost elérő település közigazgatási területére. Szakértők a saját hálózat kiépítésének költségeit az első években alsó hangon évi 100 milliárd forintra becsülik.

Azóta történt

Előzmények